Мелітопольчанка Тетяна Плачкова, яку викрали і звинуватили в “шпигунстві” росіяни, померла в ув’язненні

Дата: 04 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Подружжя підприємців Тетяни й Олега Плачкових викрали ефесбівці у вересні 2023 року. Їх звинуватили у нібито шпигунстві. Згодом донька Тетяни Людмила Мельникова дізналася, що її мама перебуває в реанімації мелітопольської лікарні через “кому невідомого походження”. Вона звернулася до ФСБ із проханням дозволити перевезти матір до медичного закладу на підконтрольній території, однак поки чекала рішення, 23 травня цього року Тетяна померла, а місцезнаходження Олександра Плачкова досі невідоме.

Історію жінки записало видання МІПЛ. 

Подружжя Плачкових. Фото: МІПЛ

Окупанти заявляють, що Тетяна Плачкова померла в липні, а не травні цього року. Причиною смерті були пневмонія, набряки легенів і головного мозку. Донька Тетяни Людмила Мельникова з цим незгодна і подала скарги на окупантів. Вона так і не змогла попрощатися з Тетяною, її поховала мати, яка залишилась у Мелітополі.

Доля батька Людмили Олега Плачкова – невідома. Жінці вдалося дізнатися із власних джерел, що її батьків вивозили до Ростова-на-Дону у Росію. Окупанти стверджують протилежне. Вони начебто не утримують Олега Плачкова. Людмила звертається про допомогу до українських і міжнародних організацій, аби встановити місцеперебування батька. 

Після окупації Мелітополя росіяни розпочали масові репресії проти цивільного населення. Вони викрадали місцевих жителів з їхніх домівок. Серед потерпілих було подружжя підприємців Тетяни та Олега Плачкових. 

За словами доньки Плачкових у ніч з 25-го на 26 вересня ефесбівці вдерлися до них в помешкання з невідомих причин. Вони здійснили обшук, батька й матір забрали з собою, а бабусю – закрили в окремій кімнаті. Майже пів року Людмила не знала про місцеперебування своїх батьків. Звернення до українських правоохоронців та до окупантів були безрезультатними. У лютому 2024 року вона дізналася, що її мати перебуває в мелітопольській лікарні у стані коми. Причини цього невідомі, але лікарі запевняють, що окупанти не одразу привезли Тетяну до лікарні. Близько тижня жінку утримували в іншому місці. Вона захворіла на грип, але їй не надали належного медичного догляду. 

“Ми не знаємо, де вона лежала, тому що медики кажуть, що пролежні доволі значні. Можливо, щось робили з нею, щоб синці прибрати”,  – каже донька Людмила.

Тетяну та її чоловіка звинуватили в ʺшпигунствіʺ. Російський слідчий нікого не пускав до жінки, їй надали “державну адвокатку” Олену Шаповалову, яка перейшла на бік окупантів.

Донька Тетяни звернулася до Міжнародного Комітету Червоного Хреста,  щоб його представники простежили за наданням медичної допомоги матері, однак їй не допомогли, мотивуючи це тим, що МКЧХ не має доступу до тимчасово окупованих територій. Поки Людмила Мельникова чекала на рішення російських силовиків про перевезення матері до лікарні на підконтрольній Україні території, 23 травня 51-річна Тетяна Плачкова померла. 

Нагадаємо, що про катування заявили викрадені жителі Запорізької області Владислав Водолазький, Віталій Дзюба та Сергій Федосенко, яких нині судять у РФ за нібито тероризм.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter