Шестеро кримчан – ексбранців Кремля приєдналися до лав української армії

Дата: 04 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Шестеро українців родом з Криму, колишніх бранців Кремля, після звільнення доєдналися до лав Збройних сил України.

Про це пише Кримськотатарський ресурсний центр. 

Джерело: Кримськотатарський ресурсний центр

“Колишні політв’язні Криму, які зазнали переслідувань за свої проукраїнські погляди під час окупації півострова, повернулися до України і продовжують свою боротьбу за свободу та незалежність своєї країни”, – йдеться у повідомленні.

Олег Сенцов – кінорежисер та громадський активіст, відсидів п’ять років у російській в’язниці. Служить у 47 механізованій бригаді ЗСУ “Магура”.

Олександр Кольченко – відсидів понад п’ять років. Після 24 лютого 2024 року підписав контракт із ЗСУ, воює на південному напрямку фронту. Відзначений орденом “За мужність” першого ступеня.

Геннадій Афанасьєв – після звільнення з полону пішов захищати Україну. Загинув 18 грудня 2022 року під час виконання бойового завдання. Посмертно нагороджений орденом “За мужність” третього ступеня.

Володимир Балух – відбував незаконне покарання в російській тюрмі майже три роки. Після початку повномасштабного вторгнення захищав Київ у складі підрозділів тероборони (ТРО).

Євген Панов – провів три роки у російському полоні. Зараз є керівником громадської організації “Самооборона Енергодара “Ніхто, окрім нас” та Міжнародного благодійного фонду допомоги ветеранам АТО “Героям України”. Після початку повномасштабного вторгнення вступив до ТрО.

Ігор Мовенко – перебував у російському СІЗО півтора місяця, потім отримав два роки умовно. Після звільнення виїхав з окупованого Криму. З першого дня повномасштабного вторгнення приєднався до лав ЗСУ, відзначений медаллю “За оборону України”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що ексбранець Кремля, письменник і журналіст Станіслав Асєєв вирішив захищати Україну на фронті. Мобілізувався до Збройних сил України в березні 2024 року.

У травні того ж року отримав контузію на фронті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter