“Репортери без кордонів” встановили місцезнаходження чотирьох мелітопольських журналістів, викрадених росіянами

Дата: 03 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Викрадених у Мелітополі медійників Георгія Левченка, Владислава Гершона та Яну Суворову росіяни незаконно утримують у Маріупольському СІЗО, а Анастасію Глуховську у Ростовській області. 

 Про це повідомляє міжнародна журналістська організація “Репортери без кордонів”.

Згідно з документом ФСБ, зміст якого потрапив у розпорядження журналістів, Георгія Левченка, Яну Суворову та Владислава Гершона незаконно утримують у СІЗО в Маріуполі. До цього їх перевозили з одного місця несвободи до іншого, інколи імпровізованого. Іноді медійників тримали разом з російських кримінальними злочинцями або у переповнених камерах, де вони спали стоячи.

У документі, зокрема, йдеться про те, що росіяни звинувачують двох журналістів у проведенні “диверсійних і терористичних операцій” на Запоріжжі та у співпраці з українськими агентами військової розвідки. На думку RSF, факти, наведені у документі, не мають достатньої доказової бази.

Також, за даними “Репортерів без кордонів”, мелітопольську журналістку Анастасію Глуховську, яку росіяни викрали 20 серпня 2023 року, спочатку незаконно тримали в облаштованому під в’язницю магазині господарчих товарів у місті Мелітополі. Потім жінку перевезли до СІЗО у селі Приазовське, а пізніше до Ростовської області РФ. Анастасію, як і її колег, окупанти звинувачують у “тероризмі”.

Нагадаємо, що 20 серпня 2023 року окупанти незаконно затримали адміністраторів та журналістів телеграм-каналів “РІА-Мелітополь” та “Мелітополь – це Україна” Георгія Левченка, Яну Суворову, Владислава Гершона, Олександра Малишева, Максима Рупчева, Марка Каліуша. А Костянтина Зиновкіна заарештували 12 травня того ж року. Про долю медійників довгий час нічого не було відомо.

29 жовтня 2023 року на російських пропагандистських ресурсах опублікували відео, на якому змусили адміністраторів мелітопольських телеграм-каналів “зізнатися” у нібито співпраці з українськими спецслужбами. Росіяни порушили щодо українців кримінальну справу за статтею “про публічні заклики до терактів”. Їх хочуть притягнути до “відповідальності” за статтями кримінального кодексу РФ про держзраду і шпигунство. Затриманим може загрожувати від 12 до 20 років позбавлення волі.

Через затримання адміністраторів окупантам удалося встановити контроль над телеграм-каналами “РІА-Мелітополь” і “Мелітополь – це Україна”. Але редакція створила новий ресурс і продовжує працювати. Український телеграм-канал “РІА-Мелітополь / РІА-Південь” можна знайти за посиланням: @riamelitopolua.

20 серпня 2023 року росіяни також викрали журналістку “РІА-Мелітополь” Анастасію Глуховську. Через місяць після зникнення медійниці на російському телебаченні показали відео, на якому озброєні люди заходять до її квартири. Вони проводять обшук, а також переглядають її комп’ютер та ноутбук. Потім надягають на неї кайданки, виводять з квартири, саджають до машини та відвозять у невідомому напрямку. Її мати писала та продовжує писати звернення до так званих “правоохоронних органів” в окупації, щоб отримати офіційну інформацію про те, де перебуває її донька. У ФСБ їй відповіли, що таку вони не затримували, тому наразі не знають, де перебуває Анастасія. 

Також RSF стало відомо, що засновника телеграм-каналу @Mitopol Євгена Ільченка росіяни викрали 10 липня 2022 року. Журналіста, якого незаконно тримали на лінії бойового зіткнення поблизу села Вербове в Запорізькій області, систематично катували та примушували до рабської праці.  Також росіяни звинуватили чоловіка у “тероризмі”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter