В Україні за держзраду заочно засудили екссуддю з Джанкоя Едуарда Пікулу

Дата: 08 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Дніпровський районний суд Києва заочно визнав 48-річного Едуарда Пікулу, колишнього суддю Джанкойського міськрайонного суду Автономної Республіки Крим, винним у державній зраді. Він очолив незаконно створений російськими окупантами “Джанкойский районный суд” і ухвалював протиправні рішення проти активістів кримськотатарського національного руху.

Про це з посиланням на оприлюднений вирок суду повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Засуджений Едуард Пікула

Суд встановив, що Пікула Едуард Олександрович (Eduard Pykula, Eduard Pikula), уродженець Амурської області РФ, громадянин України, з 2009 року обіймав посаду судді Джанкойського міськрайонного суду АР Крим. Після незаконної анексії Криму Російською Федерацією Пікула зрадив присягу й указом президента РФ від 13 листопада 2014 року очолив незаконно створений “Джанкойский районный суд”.

Українські слідчі задокументували ухвалення незаконних вироків Едуардом Пікулою чотирьом активістам кримськотатарського національного руху в травні 2014 року. 

Вища рада юстиції в грудні 2015 року ухвалила рішення про внесення подання на звільнення Едуарда Пікули за порушення ним присяги. 

Суд визнав Пікулу винним у державній зраді за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України в редакції від 8 квітня 2014 року. Вирок – 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Центр журналістських розслідувань нагадує, що напередодні заочні вироки отримали чотири колишніх українських судді, які 2014 року зрадили присягу та перейшли на службу до незаконно створених у Криму російськими окупантами “судових органів”: 12, 13 та 14 років позбавлення волі. Це Тімофеєва Ганна Олександрівна (Hanna Timofieieva, Anna Timofeeva),  яка нині є “суддею” незаконного “Сімферопольського районного суду”; Пікула Кристина Володимирівна (Krystyna Pikula, Kristina Pikula), “суддя” незаконного “Красногвардійського районного суду”; Проскурня Сергій Миколайович (Serhii Proskurnia, Sergey Proskurnya), “суддя” незаконного “Красногвардійського районного суду”, і Єланська Олена Едуардівна (Olena Yelanska, Elena Yelanskaya), “суддя” незаконного “Севастопольського районного суду”.

У вересні пресслужба Прокуратури Автономної Республіки Крим та Севастополя повідомила, що український суд судитиме учасника незаконного збройного формування (НЗФ) “Самооборона Криму”, якого звинуватили в державній зраді, зазіханні на територіальну цілісність України та участь у НЗФ.

Слідчі встановили, що в лютому 2014 року громадянин України вступив до лав координованого збройними силами РФ незаконного збройного формування “Самооборона Криму”, обійнявши посаду “командира 1 взводу 1 роти”. До його обов’язків входило, зокрема, керування діями підлеглих бійців, патрулювання громадських місць, створення блокпостів та чергування на них, перевірка особистих документів громадян.

Крім того, як стверджують у відомстві, “у березні 2014 року обвинувачений брав безпосередню участь в охороні та забезпеченні проведення незаконного “референдуму”, а також закликав жителів Сімферополя голосувати за відокремлення півострова від України”.

Також повідомляється, що 2017 року його було призначено заступником керівника підконтрольного РФ “Кримського республіканського штабу народного ополчення народної дружини Республіки Крим”. За його дії росіяни видали йому медалі “За захист Криму”, “За повернення Криму” та орден “За вірність обов’язку”.

У повідомленні Прокуратури АРК не називають імені та прізвища підозрюваного, проте посадовець, який не був уповноважений розмовляти з медіа та захотів залишитись анонімним, повідомив Крим.Реалії, що йдеться про Олега Мокшина (Oleh Mokshyn, Oleg Mokshin). У разі якщо його провина буде доведена в суді, йому загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter