З Росії та окупованої частини України повернули ще девʼятьох дітей

Дата: 28 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

За посередництва Катару в Україну повернули девʼятьох українських дітей віком від 13 до 17 років та 20-річного юнака з братом.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Сьогодні ми вже зустріли дітей, яких із батьками чи законними опікунами розділила лінія фронту та окупанти. Повернуті українці – з Херсонської, Запорізької, Донецької, Луганської областей та Криму”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що деякі з дітей мають інвалідність і тяжкі захворювання. На початок повномасштабного російського вторгнення в Україну деякі з них були в Олешківському дитячому будинку-інтернаті. Потім росіяни вивозили їх до окупованого Скадовська та РФ.

“Один із хлопців, який сьогодні повернувся на рідну землю, втратив тата, який захищав Україну під час російського вторгнення.  Дехто з дітей – нарешті за тривалий час обійме рідних, які віддано несуть службу в різних структурах України. Дехто – повернувся до дідуся з бабусею, адже саме вони можуть подарувати щасливе дитинство на рідній землі”, – розповів Омбудсман.

Як наголосив Лубінець, Україна готова до повернення кожного і надаватиме базову гуманітарну, медичну, психологічну та соціальну допомогу. А правоохоронці зафіксують всі злочини росіян, свідками чи жертвами яких стали наші діти.

Посадовець також нагадав як діяти, коли ваша дитина зникла, і ви як законний її представник не знаєте її місця перебування. Слід обов’язково повідомити про це в поліцію за номером 102. Якщо ж ви переконані, що дитину депортували до РФ або вона на тимчасово окупованій території, то, крім поліції, варто повідомити в Офіс омбудсмана. Гаряча лінія 0 800 50 17 20 у межах України, 044 299 74 08 для дзвінків з-за кордону, електронна адреса hotline@ombudsman.gov.ua.

Нагадаємо, днями з тимчасово окупованих територій Херсонщини на підконтрольну українському уряду територію привезли двох підлітків: 16-річного хлопця і 18-річну дівчину, яка залишилася без батьківського піклування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter