Комік Антон Стенюк пожартував про “вбивство мусульман” і перепросив за це через пів року

Дата: 26 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Український стендап-комік Антон Стенюк перепросив за свій жарт про “вбивство мусульман”, який викликав шквал критики і привернув увагу Омбудсмана, який звернувся до поліції з вимогою розслідувати інцидент.

Про це пише hromadske.

Антон Стенюк. Фото: “Телеграф”

Так, жарт пролунав у березні цього року на сольному концерті коміка, який називався “Чуттєвий”. Стенюк назвав російсько-українську війну “абсурдом”, оскільки йому було незрозуміло, чому “одні православні вбивають інших православних, коли у світі багато мусульман”.

“Я не кажу, що треба вбивати мусульман. Я адекватна людина. Я розумію, що зараз це не на часі. І тим паче цим уже займаються юдеї”, – додав тоді Стенюк.

Цей коментар привернув увагу голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова. Він відкрито висловив обурення, зазначивши, що жодних жартів у цьому висловлюванні не побачив і назвав Стенюка негідником, який дозволяє собі принижувати своїх співгромадян. Чубаров підкреслив, що як громадянин України, який сповідує іслам, йому довелося публічно реагувати на цю ситуацію.

Омбудсман Дмитро Лубінець у коментарях до допису Чубарова повідомив, що він уже звернувся до поліції з вимогою перевірити цей випадок і порушити кримінальну справу за статтею, що стосується розпалювання релігійної ворожнечі та образи релігійних почуттів громадян.

Стенюк вирішив публічно перепросити за це на своїй сторінці в інстаграмі. Він визнав, що його жарт був недоречним та образливим.

“Один із моїх жартів був недоречним і неприпустимим, і я глибоко шкодую, що міг образити багатьох людей, зокрема представників мусульманської спільноти. Я не мав на меті когось принизити або ображати за релігійною ознакою”, — сказав Стенюк.

Стенюк також повідомив, що видалив це відео з соціальних мереж і вирізав відповідний фрагмент із запису, який розміщено на ютубі. Він запевнив, що усвідомлює свою відповідальність за сказане і пообіцяв у майбутньому бути обережнішим у своїх висловлюваннях, сподіваючись на розуміння і прощення з боку аудиторії.

Наразі у відео виступу коміка, яке було опубліковане на ютуб-каналі “Підпільний Стендап”, цього жарту дійсно більше немає.

Нагадаємо, що у липні цього року стендаперка і двічі переможниця телешоу “Розсміши коміка” Лєра Мандзюк опублікувала ролик з концерту, на якому пожартувала про складне покоління і назвала деяких дітей “тупенькими”. Зокрема, вона мала на увазі тих школярів, яким у навчанні допомагає асистент вчителя.

У коментарях Мандзюк розкритикували, зазначаючи, що асистент зазвичай допомагає дітям з нейровідмінностями та інвалідністю.

Згодом гумористка відреагувала на зауваження й опублікувала окремий пост, де зазначила, що “комедія завжди випливає з трагедії”. Мандзюк додала, що у відео вона похвалила помічника вчителя та висловила повагу до професії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter