Серед переселенців в Україні понад 30% стикалися з дискримінацією під час пошуку житла

Дата: 16 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Щонайменше 32% опитаних внутрішніх переселенців в Україні стикалися з дискримінацією під час пошуку житла. 

Такі дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

Соціологи поцікавились у респондентів, чи стикалися вони з дискримінацією та чи знають людей, які відчули подібне ставлення. Виявилось, що більшість опитаних (87%) не стикалися з упередженнями та не знають людей, які б пережили дискримінацію (81%). Дослідники зазначають, що опитані можуть не усвідомлювати або не розцінювати певні дії як дискримінаційні, що впливає на відповіді.

Серед людей, які відповіли що стикалися з дискримінацією і знають тих, хто пережив те саме, щонайменше 38% пережили подібні ситуації в публічних місцях, як-от вулиця, парк, транспорт тощо. 

Ще 37% зіткнулися з дискримінацією під час працевлаштування або на роботі, 27% – у соцмережах, 20% – під час користування держпослугами, 18% – у магазині, кінотеатрі чи кафе. Молодші респонденти зазнають дискримінації частіше за старших у соцмережах та публічних місцях.

Серед тих, хто стикався з дискримінацією і знає тих, хто пережив те саме, щонайменше 18% зіткнулися з упередженнями під час пошуку житла. Дослідники окремо в цьому питанні виділили категорію внутрішніх переселенців, серед яких цей показник сягає 32%. 

Соціологи з 27 лютого по 15 березня поточного року опитали загалом 2059 людей з усіх регіонів країни, крім тих, що перебувають в окупації.

Нагадаємо, що раніше дослідження вже показували – близько 20% українців під час пошуку житла стикалися з упередженнями, а ще 22% відчували дискримінацію через вимушене переселення. 

Фотографія обкладинки: Toya Sarno Jordan / NPR

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter