Україна звернулася до ООН та Червоного Хреста, щоб ті допомогли цивільним на Курщині

Дата: 16 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Україна звернулася до Організації Об’єднаних Націй та Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ), щоб ті долучилися до заходів гуманітарного реагування на території Курської області Росії, яка перебуває під контролем ЗСУ. 

Про це розповіли в МЗС. 

Центр Суджі. Фото: вікімапія

В українському МЗС наголосили, що неухильно дотримуються взятих на себе міжнародних зобов’язань у гуманітарних сферах та готові “надавати всебічне сприяння діяльності співробітникам ООН та МКЧХ на вказаних територіях”.

Водночас відомо, що для доступу на територію Курщини міжнародним організаціям потрібна згода обох сторін. Головна юридична директорка МКЧХ Кордула Дроге в інтерв’ю виданню “Бабель” розповідала, що такі діалоги ведуть, але не публічно.

Україна вже не раз офіційно заявляла, що не планує анексувати територію Курської області РФ. Українські військові в цілях самооборони, відповідно до статті 51 Статуту ООН, сформували “буферну (санітарну) зону” на території регіону Росії, з якого гатили по цивільних містах України. 

Українські бійці з перших днів операції на Курщині доставляють гуманітарну допомогу до регіону. Водночас Росія відмовляється надати гуманітарний коридор для евакуації власних громадян. 

На території Курщини працює перша українська військова комендатура. 

Нагадаємо, що в Росії вже порушили кримінальну справу щодо командира ЗСУ Дмитра Красильникова за бойові дії на території Курщини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter