У Дніпрі переселенці з Бахмута на честь дня свого міста висадили майже сотню кущів троянд

Дата: 13 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

У одному з дніпровських скверів переселенці з Бахмута висадили 96 трояндових кущів. Цю подію приурочили до дня міста Бахмут, якому цього року виповнилося 453 роки. Вибір квітів не був випадковим, адже місто відоме своєю рекордною кількістю висаджених троянд в Україні.

Про це повідомляє “Суспільне”.

Фото: “Суспільне Дніпро” / Олексій Коренєв

Наталія евакуювалася з Бахмута у квітні 2022 року разом з чоловіком та дитиною. Вони покинули місто евакуаційним автобусом через активні обстріли з боку російських військ, які на той момент сильно били по їхньому району. За словами жінки, обстріли, ймовірно, почалися саме з їхнього району, тому вони були змушені залишити свою домівку. Спершу вони ховалися у підвалах, але з часом обстріли стали такими частими, що вони вирішили поїхати.

Як розповіла Наталія, родина планувала залишатися в місті й далі, однак через 10-річного сина, вони змінили рішення. Хлопчик настільки боявся вибухів, що не міг спати у своєму ліжку й засинав лише в коридорі. Зрештою, сім’я прийняла рішення про евакуацію. Їхня квартира, яка знаходилася у багатоповерхівці, нині повністю зруйнована.

Жінка також розповіла журналістам “Суспільного”, що дорога була дуже складною і виснажливою. Вони були надзвичайно втомлені, але раділи, що змогли дістатися до безпечного місця, де нарешті змогли відпочити.

Ще одна переселенка, Наталія Балан, уже майже два роки живе у Дніпрі. Вона разом із чоловіком виїхала з Бахмута восени 2022 року. Під час обстрілів Наталія ховалася в коридорі своєї квартири, де не було вікон, і залишалася там до завершення атак. Однак, коли бомба влучила в сусідній будинок, вона злякалася, запанікувала, і їхній син, який мешкає у Дніпрі, допоміг їм евакуюватися.

У новому місті Наталія швидко знайшла роботу – вона працює прибиральницею зелених зон у місцевому парку. Жінка зазначила, що висадка троянд нагадує їй про рідний Бахмут, який завжди був квітучим містом, якого тепер, за її словами, більше не існує – окупанти зруйнували його дощенту, і повертатися їй вже нікуди.

Керівник Бахмутської міської військової адміністрації Олексій Рева розповів, що висадка троянд у Дніпрі є лише однією з кількох подібних акцій, які відбудуться ще у девʼяти містах України. Він зазначив, що алеї троянд символізуватимуть дружбу та єдність між адміністраціями Бахмута і Дніпра.

У Дніпрі висадили майже 100 кущів троянд, а в інших містах України планують посадити загалом 453 троянди, що відповідає кількості років, які виповнилося Бахмуту цього року.

Нагадаємо, що у серпні цього року у Київській та Дніпропетровській областях запрацювали гуманітарні центри “Селидове.UA”. Тут надаватимуть гуманітарну та первинну медичну допомогу внутрішньо переміщеним особам із Донеччини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter