У Криму окупанти арештували Сулеймана Юсупова за протест проти блокування ютубу

Дата: 09 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Російські силовики затримали 56-річного Сулеймана Юсупова,  який відкрито виступив проти “вповільнення” ютубу з боку окупаційної влади в тимчасово окупованому Криму. 

Про це повідомляє Крим.Реалії.

Володимир Путін та блокування ютубу. Колаж

Повідомляється, що проросійські активісти, які переслідують проукраїнських кримчан, зняли на відео висловлювання чоловіка, яке потім опинилося на провоєнних пабліках.

Блокування доступу до ютубу російська влада ініціювала після того, як цей сервіс масово видалив акаунти, які поширювали російську пропаганду. Росіяни та мешканці тимчасово окупованого Криму тепер не можуть, як раніше, повноцінно дивитися відео в ютубі через проблеми з переданням даних. 

Читайте також: З окупованими територіями погіршився зв’язок – месенджери працюють не всюди

Тим часом на півострові стало відомо про перший публічний скандал, пов’язаний з невдоволенням блокуванням ютубу. У тимчасово окупованому селі Рівне Червоногвардійського (Курманського) району окупанти затримали та відправили під арешт місцевого жителя, який висловився проти такого способу цензури окупантів.

Повідомляється, що 56-річного Сулеймана Юсупова  затримали силовики незаконного “центру з протидії екстремізму” окупаційного “главку МВС Росії” на півострові.

У відкритому доступі з’явилося відео, зняте в нічний час. На ньому людина, яку складно візуально ідентифікувати, розмовляє з групою молодих людей, що ведуть приховане знімання. Людина на відео висловлюється проти ініціативи влади Росії щодо “вповільнення” ютубу.

“Я за волю. Чому ютуб зараз відключили? У ютубі все, весь світ. Весь світ ми бачимо в ютубі. Мені скоро 60 років буде, я кайфую від ютубу. А тепер взяли та відключили мій ютуб. Свободу вашу вбивають. Свободу! Чого ви мовчите? Чого ви боїтеся? Кого? Й…ного цього Путіна скінченого? Він старий, завтра помре”, – каже говорить чоловік на відео.

Після цього телеграм-канал “Крымский СМЕРШ” провоєнного блогера з тимчасово окупованої Феодосії Олександра Таліпова опублікував відео, на якому кримчанин, що називає себе Сулейманом Юсуповим, читаючи текст із листа, перепрошує за свої слова проти “президента” Росії та пояснює, що сказав їх під впливом алкоголю. Чи це вибачення було добровільним, достовірно невідомо, коментують у Крим.Реалії.

Крим.Реалії з’ясувало, що справу затриманого кримчанина наприкінці серпня розглядав незаконний “суддя” так званого Червоногвардійського районного суду Проскурня Сергій Миколайович (Proskurnia Serhii Mykolaiovych, Proskurnya Sergey Nikolaevich). Той призначив Юсупову адміністративне стягнення.

Проскурня визнав кримчанина винним за ч. 1 ст. 20.1 КпАП РФ (дрібне хуліганство) і, як інформують провоєнні пабліки, заарештував чоловіка на десять діб.

На сторінці “суду” мовиться про два адміністративні стягнення щодо Сулеймана Юсупова, утім, які саме, не уточнюється.

Позиція Сулеймана Юсупова щодо його переслідування невідома. Крим.Реалії не вдалось оперативно зв’язатися з ним. Редакція готова надати кримчанину та його представникам можливість висловитись.

6 вересня 2024 року Представництво президента України в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі заявило, що про посилення спротиву кримчан російській тимчасовій окупації свідчать нові незаконні адміністративні провадження в окупаційних судах Криму за статтею про так звану “дискредитацію зс рф”. Станом на 5 вересня 2024 року представництво зафіксувало 966 випадків надходження матеріалів, складених за ст. 20.3.3 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ, до т.зв. “судів” на території тимчасово окупованого Криму та інших органів. 

За даними кримської правозахисної ініціативи Irade, що вивчила сотню відео, опублікованих у місцевих пропагандистських пабліках та медіа, кожен четвертий кримчанин, якого змусили публічно перепрошувати за свою проукраїнську позицію, зазнавав додаткових принижень. 

Нагадаємо, 25 червня 2024 року Європейський суд з прав людини у міждержавній справі “Україна проти Росії” ухвалив, що Росія необґрунтовано встановила своє законодавство на “тимчасово окупованій території Криму та Севастополя, діючи з порушенням правил міжнародного гуманітарного права та Конвенції про захист прав людини та основних свобод”.

У МЗС Росії заявили, що вказане рішення ЄСПЛ “є юридично нікчемним для Москви, Росія законодавчо не визнає його і не виконуватиме”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter