На окупованому Донбасі українських дітей вчать воювати проти України вже з 8 років – розслідування

Дата: 05 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

На початку створення у 2016 році до російської молодіжної військово-патріотичної мілітарної організації “Юнармія” приймали підлітків з 14 років. Однак в останній рік до “Юнармії” приймають вже з 8 років. Й найбільше уразливими в цьому випадку стають утриманці дитбудинків та діти-сироти, вивезені з новоокупованих територій.

Про це стало відомо з розслідування “Донбас Реалії”.

Виступ дітей на “День захисника Вітчизни” у лютому. Джерело: Донбас Реалії

Як розповів журналістам мешканець Горлівки Сергій, з новоокупованих територій України росіяни вивезли чимало дітей-сиріт і зараз вони перебувають в установах Луганська та в інших регіонах

“А там “дирекція” підтримує “Юнармію”: по-перше, це додаткові гроші від Росії, по-друге, у них і вибору немає”, – каже чоловік.

У організації навіть є окрема програма “Юнармія. Наставництво” для дітей-сиріт. На пропагандистських сайтах, як виявили автори розслідування, періодично з’являються матеріали про дітей з програми, які мріють тепер вступити до університетів, стати військовими, а потім “продовжити справу батька, який загинув у війні”.

Загалом “Донбас Реалії” встановили, що за останній рік “Юнармія” стала справжнім майданчиком для підготовки кадрів для армії збройних сил РФ. Як розповіли журналістам видання місцеві мешканці, раніше на окупованих територіях Луганщини та Донеччини вступ до “Юнармії” був більше “для галочки”. Однак з 2022 року дітей почали активно готувати “до служби у збройних силах РФ”. Від старшокласників луганських шкіл вимагають обов’язково вступити до організації, а на тренуваннях почали сильніше тиснути інструктори.

“Син жаліється, що нормативи складніші, ніж на фізкультурі. Тобі постійно наголошують, що “у нас тут война, а ты стреляешь, как твоя мамка”, і все в такому стилі. Каже: навіть дівчата, які мають “звільнення” від фізкультури, на “Юнармії” з’являються, бо проблем нікому не треба”, – наводять слова мешканки Луганська “Донбас Реалії”.

Крім цього, “Донбас Реалії”  встановили, що серед колишніх юнармійців вже є загиблі у російсько-українській війні. Зокрема, є некролог про загибель шістнадцятирічного Іллі Москвітіна, який “підірвався на протипіхотній фугасній міні “Лепесток” 8 березня 2024 року. 

Джерело: “Донбас Реалії”

На сторінці хлопця в соціальній мережі чимало фотографій у військовій формі, серед яких – і з нашивками “вагнерівців”. А у товаришів по службі були пости на кшталт “Отомстим за тебя, брат”, “Теперь будем воевать и за себя, и за тебя”.

Тож в авторів розслідування, виникають сумніви, що 16-річний підліток загинув як цивільний. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter