Російський суд збільшив до 23,5 року покарання полоненому морпіху Дмитру Євгану

Дата: 29 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Апеляційний військовий суд Московської області збільшив термін ув’язнення старшому матросу 36 бригади морської піхоти ЗСУ Дмитру Євгану до 23,5 року колонії суворого режиму. 

Про це повідомила дружина  морського піхотинця Валентина Медійній ініціативі за права людини. 

Український морпіх Дмитро Євган

Дмитро Євган – морський піхотинець, який боронив Маріуполь від окупантів навесні 2022 року. У боях він втратив руку. Потрапив у полон та був засуджений за нібито тяжкі злочини. Попри інвалідність, катування, неправомірний вирок та ув’язнення Євган досі перебуває в російському полоні. 

Під час розгляду апеляції він не був присутній у залі суду. Український морпіх увімкнувся по відеозвʼязку з СІЗО №3 у Новочеркаську Ростовської області. Збільшити термін ув’язнення вимагав російський прокурор. Суддя підтримав його клопотання досить швидко.

У березні 2024 року Південно-окружний суд Ростова-на-Дону засудив Євгана до 20 років ув’язнення в колонії суворого режиму. 

Євгана звинуватили в тому, що він у квітні 2022 року, перебуваючи на території заводу “Азовмаш” в Маріуполі нібито завдав щонайменше 9 ножових поранень штик-ножем полоненому прапорщику так званої ʺнародної міліції ДНРʺ Віктору Лупацію. Коли Маріуполь окупували російські військові, Дмитро потрапив у полон.

Тоді суд визнав його винним за чотирма статтями КК РФ, серед яких: нібито замах на вбивство з особливою жорстокістю та жорстоке поводження з військовополоненими. Під час досудового розслідування оборонець Маріуполя визнавав свою вину. Проте під час показового судилища Євган відмовився від своїх свідчень та заявив, що зробив їх внаслідок катувань. Він заперечив замах на вбивство, але визнав, що декілька разів ударив потерпілого.

Євган перепросив Лупація, який вижив і не мав претензій до “обвинуваченого”.

Нагадаємо, що на початку серпня у російському СІЗО помер військовополонений Олександр Іщенко. Довідку про причини смерті та результати судмедекспертизи опублікував заступник командира бригади “Азов” Святослав Паламар. Згідно з нею Іщенко помер внаслідок закритої травми грудної клітки через контакт із тупим предметом. Під час перебування в російському полоні чоловік декілька разів намагався вкоротити собі віку, зокрема через постійні жорстокі побиття російськими силовиками.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter