У Польщі суворі закони про аборти призвели до декількох смертей, яких можна було уникнути – звіт ООН

Дата: 28 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Суворе обмежувальне законодавство Польщі щодо абортів порушує права жінок, ставлячи їхнє життя і здоров’я під загрозу. Це вже призвело до декількох смертей, яким можна було б запобігти.

Про це йдеться у звіті Комітету ООН з усунення дискримінації щодо жінок (CEDAW).

Фото: REUTERS / Kacper Pempel

Згідно з даними цього звіту, жінки в Польщі стикаються із серйозними перешкодами під час доступу до послуг з переривання вагітності, особливо в ситуаціях, коли вагітність стала наслідком злочину. Це зумовлено складною бюрократичною процедурою, яка ускладнюється через активність антиабортних груп, погрози та стигматизацію.

Як результат, більшість абортів у Польщі відбуваються нелегально і в небезпечних умовах, оскільки надання допомоги жінкам у проведенні абортів є протизаконним, а послуги часто недоступні. Водночас польське законодавство має серйозні прогалини в реалізації, тому медичні працівники часто уникають проведення абортів через побоювання кримінальної відповідальності або через особисті моральні чи релігійні переконання.

Згідно з даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ), це змушує багатьох жінок виношувати небажану вагітність, виїжджати за кордон для легального аборту або звертатися до приватних небезпечних процедур.

Заступниця голови комітету Геновева Тишева підкреслила, що ситуація з абортами в Польщі є формою насильства проти жінок за ознакою статі й може досягти рівня тортур або жорстокого, нелюдського чи принизливого поводження.

Вона зазначила, що сукупність цих факторів створює складну, вороже налаштовану атмосферу, в якій доступ до безпечних абортів стає стигматизованим і практично недосяжним.

Нагадаємо, що активістки з організації Aborcyjny Dream Team (ADT) планують відкрити у Варшаві першу в Польщі постійну клініку для проведення абортів.

Крім того, ADT мають намір запросити до клініки медичних експертів, зокрема з Нідерландів, щоб навчити польських лікарів проводити хірургічні аборти відповідно до рекомендацій ВООЗ. Однак основна мета полягає не тільки в наданні медичних послуг – активістки також хочуть підвищувати обізнаність людей про тему абортів, проводити освітні заходи й вести відкритий діалог на цю тему.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter