Литва продовжила тимчасовий захист для українських біженців ще на рік

Дата: 27 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Литовський уряд ухвалив рішення продовжити на рік термін дії посвідок на тимчасове проживання для українців, які були вимушені залишити свою країну через повномасштабну війну.

Про це повідомляє LRT.

Фото: Baltnews

“Раніше цей захист мав тривати до березня 2025 року. Тепер уряд продовжив його дію до 4 березня 2026 року. Це означає, що посвідки на тимчасове проживання, видані українським громадянам, залишатимуться чинними до цієї дати”, – йдеться в повідомленні.

За інформацією Департаменту міграції, щодня надходять від 30 до 40 нових заяв на отримання дозволу на тимчасове проживання в Литві. На сьогодні понад 44,3 тисячі осіб мають чинний дозвіл на проживання в країні на підставі тимчасового захисту.

Міністерка внутрішніх справ Агне Білотайте зазначила, що продовження терміну дії посвідок дозволить зменшити адміністративне навантаження на українців, оскільки їм не доведеться так часто оновлювати документи.

Продовження терміну запропонували на основі рішення Європейського Союзу (ЄС), ухваленого в червні цього року.

Механізм тимчасового захисту на рівні ЄС ввели в дію 4 березня 2022 року, невдовзі після того, як російські війська вторглися в Україну.

Нагадаємо, з початку вересня українці, які не мають статусу тимчасового захисту, зможуть працювати в Литві лише після отримання посвідки на проживання. Раніше такі іноземці, які не могли повернутися на батьківщину і не мали права на тимчасовий захист, могли працювати без спеціального дозволу за певних умов.

Ці умови охоплювали:

  • наявність безвізового режиму або чинної шенгенської візи;
  • наявність національної візи, виданої у звʼязку з непередбачуваними обставинами;
  • подання заяви на отримання посвідки на проживання на основі працевлаштування, висококваліфікованої зайнятості або з гуманітарних причин.

Однак з 1 вересня ці пільги припиняють діяти для всіх випадків, за винятком висококваліфікованих працівників. Це означає, що іноземці, які не мають права на тимчасовий захист, але не можуть повернутися до України через військові дії і які подали заяву на отримання посвідки на проживання на основі роботи або з гуманітарних міркувань, зможуть працювати тільки після отримання цієї посвідки, а не з моменту подання заяви.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter