У Варшаві День Незалежності України відзначили десятки тисяч людей

Дата: 25 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У польській Варшаві у святкуванні Дня Незалежності України взяли участь близько 30 тисяч людей: українські біженці, мігранти і поляки, які активно підтримують нашу країну.

Організатором акції стала громадська ініціатива “Євромайдан-Варшава”, пише “Радіо Свобода”.

Джерело: “Радіо Свобода”

Люди зібралися на центральній площі Варшави, щоб віддати шану загиблим за незалежність України й подякувати тим, хто зараз виборює територіальну цілісність на фронті.

Українці розгорнули величезний синьо-жовтий прапор, а діти виконали Гімн України та Польщі. Під час святкування організатори відзначили шістьох поляків-волонтерів, які допомагають українцям боротися з РФ.

Нагороду “Stand with Ukraine Awards” отримала дружина експрезидента Польщі Іоланта Квасневська. Її благодійний фонд допомагає українцям багато років.

Іоланта Квасневська. Джерело: “Радіо Свобода”

Посмертно нагороду отримав польський мільярдер Єжи Кшановський. Бізнесмен підтримував українців ще з часів Революції гідності.

Відзнаку також отримав відомий польський письменник, волонтер Щепан Твардох. Він допомагає Україні з перших днів повномасштабного вторгнення РФ. Забирав з кордону українських біженців і шукав їм помешкання, купував та возив на фронт машини та дрони. Всього йому вдалося зібрати на потреби України понад 1,5 мільйона злотих.

Нагороду “Stand with Ukraine Awards” отримала відома режисерка Ельвіра Невера, яка передала Україні допомоги на 4,5 мільйона злотих: броньовані автомобілі, дрони, тепловізори, генератори та медикаменти.

Ще один волонтер, Матеуш Водзінський, доставив на фронт понад 250 позашляховиків. Його волонтерську роботу відзначив прем’єр Польщі Дональд Туск, приїхавши в гості до Водзінського і закликавши долучатися до його ініціативи. Чоловік також отримав відзнаку від українців.  

Нагороду передали в Україну воєнній журналістці Моніці Андрушевській, яка документує воєнні злочини росіян. 24 серпня 2024 року медійниця отримала поранення під час ракетного обстрілу росіян готелю в Краматорську на Донеччині.

Участь в акції взяла колишня політув’язнена Олена Пех, яка провела у російському полоні 6 років. Нещодавно жінку звільнили у межах російсько-українського обміну полоненими. 

Ельвіра Невера та Олена Пех. Джерело: “Радіо Свобода”

Хедлайнером концертної частини акції “Ми разом” була Джамала.

Водночас близько двадцяти поляків протестували проти того, що українці святкують День Незалежності у Польщі. Переважно молоді чоловіки розгорнули польський прапор довкола “Колони короля Сигізмунда”, де українці відзначали День Незалежності. Вони співали гімн Польщі, намагаючись перекричати звук зі сцени.

Довкола них зібралося кілька десятків працівників поліції. Проте цей мітинг тривав недовго. Жодних сутичок не було.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter