Окупанти зруйнували краєзнавчий музей у Гуляйполі на Запоріжжі

Дата: 25 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У Гуляйполі Запорізької області в ніч на 24 серпня армія РФ знищила краєзнавчий музей.

Про це повідомила пресслужба МВС.

Наслідки обстрілу краєзнавчого музею у Гуляйполі

“Запорізька область. У Гуляйполі окупанти знищили краєзнавчий музей. Будівля спалахнула внаслідок влучання снаряда та вигоріла вщент“, – йдеться в повідомленні.

Як зазначає громадська організація “Гуляйпільські старожитності”, будівлю звели ще в 1901 році як банк Товариства взаємного кредиту, до нашого часу вона збереглася у первісному вигляді, без перебудов та руйнувань.

Наслідки обстрілу краєзнавчого музею у Гуляйполі

У 1920-х у цьому приміщенні розміщувалося Управління єврейського колонізаційного товариства, у 1930-х там була поліклініка, а в часи німецької окупації 1942–1943 років – церква. Будинок культури й музей облаштували вже в повоєнний період.

У музеї експонувалися виставки, зокрема присвячені повстанському руху на півдні України 1918–1921 років під проводом Нестора Махна.

Нагадаємо, за червень поточного року внаслідок російської агресії кількість постраждалих пам’яток культурної спадщини в різних регіонах збільшилася на 5 одиниць, тепер таких обʼєктів 1085. З них 121 мають національне значення, 884 – місцеве і 80 – нещодавно виявлені.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter