У Польщі активістки збираються відкрити першу в країні клініку, де робитимуть аборти

Дата: 23 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Активістки з організації Aborcyjny Dream Team (ADT) планують відкрити у Варшаві першу в Польщі постійну клініку для проведення абортів.

Про це газеті “Wyborcza” розповіла представниця ADT Наталія Бронярчик.

Фото: Independent

Вона пояснила, що ідея створити таку клініку зародилася кілька років тому. Тоді активістки прагнули створити місце, де жінки могли б отримати таблетки для переривання вагітності та пройти процедуру аборту в безпечному і сприятливому середовищі.

“Нам набридли компроміси, порожні обіцянки і те, що ми змушені витрачати багато зусиль, щоб отримати доступ до абортів. Нас переконують, що ми безсилі перед чинним законодавством. Закон є обмежувальним, але ще більше обмежує його тлумачення. Саме це трактування є ключовим питанням”, – зазначила активістка.

Зараз група активно шукає приміщення в центрі Варшави і сподівається, що міська влада зможе його надати. Відкриття клініки заплановане на 28 вересня, до Всесвітнього дня безпечного аборту.

Крім того, ADT мають намір запросити до клініки медичних експертів, зокрема з Нідерландів, щоб навчити польських лікарів проводити хірургічні аборти відповідно до рекомендацій ВООЗ. Однак основна мета полягає не тільки в наданні медичних послуг – активістки також хочуть підвищувати обізнаність людей про тему абортів, проводити освітні заходи і вести відкритий діалог на цю тему.

За словами Бронярчик, ця клініка повинна спонукати політиків діяти в інтересах польських жінок, тоді як наразі вони керуються власними партійними інтересами. 

“Вже минуло вісім місяців після зміни влади, а легальний доступ до абортів чи хоча б інструкції з їх проведення від Міністерства охорони здоров’я так і не з’явилися. Ми повинні боротися за культурні зміни, щоб впливати на політичні процеси. Це основна мета цієї клініки. Політики повинні нарешті визнати, що аборти відбуваються, і це не питання світогляду чи конфлікту, а реальність”, – додала вона.

Раніше ZMINA писала, що нещодавно у Польщі скасували обов’язкове занесення інформації про вагітність до медичної інформаційної системи (SIM). Починаючи з вересня такі дані додаватимуться до реєстру виключно за бажанням пацієнтки, а не як обов’язкова процедура.

Нагадаємо, що 24 січня 2024 року на засіданні польський уряд узгодив законопроєкти, покликані частково легалізувати аборти й лібералізувати ринок контрацептивних пігулок – заходи, які були посилені попередньою консервативною владою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter