Через зміну Угорщиною правил надання допомоги, деякі українські біженці можуть втратити житло

Дата: 22 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Влада Угорщини змінила правила, за якими українські біженці отримують допомогу. В країні набув чинності закон, відповідно до якого держава надаватиме підтримку лише тим українцям, які офіційно зареєстровані на території, що постраждала через бойові дії.

Про це повідомляє BBC.

Поки що до такого списку увійшли 13 областей України, де тривають або відбувалися бої: Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Херсонська та Чернігівська області, а також Автономна республіка Крим з Севастополем та Київська область з Києвом. Список оновлюватимуть щомісяця.

Зараз Угорщина прихистила 31 тисячу українців, і невідомо, скільки з них постраждають від нового закону.

В Агентстві Організації Обʼєднаних Націй у справах біженців заявили, що зміна закону означатиме, що приблизно 2–3 тисячі біженців втратять доступ до субсидованого житла. Це може призвести до втрати роботи та вплине на зарахування дітей до освітніх закладів.

“Багато людей стикаються зі значними перешкодами в пошуках житла через брак коштів, а також через небажання власників здавати житло”, – зазначили в ООН.

Правозахисники кажуть, що найбільш вразливими є представники ромської етнічної меншини із Закарпатської області. Вони досі живуть у притулках, які незабаром закриють. Їхня ситуація ускладнюється тим, що багато з них мають подвійне українсько-угорське громадянство – тобто їм відмовлять у допомозі в інших країнах Європейського Союзу, бо вони громадяни Угорщини.

Нагадаємо, що наразі абсолютна більшість жителів ЄС погоджується, що постраждалим від війни потрібно надавати гуманітарну підтримку, а також слід приймати в країнах Євросоюзу українських біженців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter