Уродженця Тернопільщини засудили в Росії до 26 років ув’язнення за нібито підпал військкоматів

Дата: 19 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Другий Західний окружний воєнний суд у Москві засудив 54-річного Івана Недільського до 26 років позбавлення волі за звинуваченнями у держзраді, вандалізмі та участі в терористичній організації.

Про це повідомила пресслужба суду.

                                                                     Російський суд, скриншот
Недільський уродженець Тернопільської області. Із 26 років позбавлення волі чоловік має вісім провести у в’язниці, а решту – у виправній колонії суворого режиму. Справу розглядали в закритому режимі, а вирок оголосили ще у квітні цього року, однак про нього стало відомо лише тепер.

Вирок оголосив російський суддя Ігор Нікітчук. У травні Недільський подав апеляційну скаргу, яку взяли до розгляду. 

За версією обвинувачення, чоловік вчинив щонайменше дві спроби підпалу приміщень військкоматів у Підмосков’ї. Перша – відбулася в Можайську в липні 2022 року. Тоді він нібито кинув дві пляшки з-під горілки із запалювальною сумішшю в приміщення, але пожежа не розгорілася. Через два місяці Недільський вчинив другу спробу в населеному пункті Шаховська. Тоді коктейль молотова потрапив у приміщення кадастрової служби селища, в якому раніше містився військкомат. Тоді його начебто і затримали російські силовики. 

Російські слідчі відкрили проти Недільського два кримінальних провадження. У вересні 2023 року до статті обвинувачення “спроба навмисного знищення майна” додали “теракт”, “участь у терористичній організації” та “держзраду”.

ZMINA не вдалося підтвердити особу засудженого, однак в українських реєстрах є інформація про людину зі схожою датою і місцем народження. Крім того, в українському судовому реєстрі є рішення  в справі про адміністративне порушення. Згідно якого влітку 2022 року у Жовківському районному суді Львівської області розглядали справу Івана Недільського про спробу незаконного перетину державного кордону. В обгрунтувальній частині вироку, йдеться про те, що ввечері 27 травня 2022 року Недільський спробував перетнути кордон в міжнародному пункті пропуску “Рава-Руська” Львівської області.

Під час проходження прикордонного контролю він показав український закордонний паспорт. В ньому була відсутня відмітка про вʼїзд в Україну.  Недільський пояснив, що 02 лютого 2022 року перетнув кордон України із РФ, через пункт пропуску “Бачівськ”, при цьому показав на паспортному контролі закордонний паспорт громадянина РФ.  

Чоловіка на суді на Львівщині не було, його інтереси представляв адвокат. Саме про наявність двох громадянств – українського і російського у чоловіка стверджували у російському суді. 

Нагадаємо, що на окупованій російськими військовими Луганщині звинуватили чоловіка, який нібито переказав кошти на користь полку “Азов”,  у тероризмі та запроторили за ґрати на вісім років у колонії суворого режиму. Раніше ми писали про звинувачення в “тероризмі” на Херсонщині. А також розповіли про 29-річного мелітопольця Кирила Приходька, якого арештували через його коментарі в соцмережах. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter