Російські опозиціонери, звільнені в рамках обміну ув’язненими між РФ та Заходом, розкритикували санкції проти росіян

Дата: 03 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Російські опозиціонери Володимир Кара-Мурза та Андрій Пивоваров на зустрічі з журналістами після приїзду в Німеччину в рамках обміну ув’язненими між Росією та Заходом заявили, що санкції проти “звичайних росіян” несправедливі й контрпродуктивні.

Про це інформує Deutsche Welle.

2 серпня у Бонні в редакції Deutsche Welle (DW) Володимир Кара-Мурза заявив, що західні санкції, запроваджені останніми роками, виявилися спрямованими не проти режиму Володимира Путіна, а проти всієї країни та російських громадян.

“Не плутайте путінський режим із Росією – це не одне й те саме. І це брехня, що всі в Росії підтримують війну”, сказав він.

Кара-Мурза розповів, що раніше займався міжнародним напрямком, безпосередньо персональними санкціями проти путінських чиновників у рамках закону Сергія Магнітського. Він пояснив, що принцип цього закону полягає в тому, що особисто ті чиновники, які на підставі підтверджених і достовірних даних брали участь в корупції та порушенні прав людини у своїй країні, більше не зможуть вивозити накрадене і користуватися благами демократичних принципів у країнах Заходу.  

“Ми бачимо в останні роки, особливо після початку війни, відхід від цього принципу багатьма демократичними країнами. І ми бачимо дуже часто, що санкції західних демократичних країн виявляються спрямовані вже не проти режиму Путіна і не проти конкретних злочинців у вищих лавах режиму Путіна, а проти всієї країни, проти всіх російських громадян“, зазначив опозиціонер.

Він вважає, що це “несправедливо і контрпродуктивно”. “Країну не чіпайте – негідників карайте”, нагадав він слова вбитого російського опозиціонера Бориса Нємцова.

Своєю чергою, Андрій Пивоваров зазначив, що збирається протидіяти російській пропаганді, яка доводить, що РФ в оточенні ворогів. Тому, на його думку, Захід повинен “послабити санкції, які стосуються простих людей” і закликав “не асоціювати людей в Росії з російським режимом”.

Він переконаний, що звичайні росіяни не підтримують війну РФ проти України, як би це не намагалася представити російська пропаганда, і потребують підтримки, бо в поточних умовах прості росіяни просто намагаються вижити.

Пивоваров закликав країни Заходу не ускладнювати отримання віз для звичайних росіян, які не підтримують війну проти України.

Нагадаємо, на початку серпня влада Росії та кількох країн, серед яких США та Німеччина, провели масштабний обмін, в рамках якого до РФ повернули низку людей, обвинувачених у шпигунстві та вбивствах, а з РФ вивезли ув’язнених журналістів, політиків та інших політв’язнів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter