В РФ після голодування помер музикант і антивоєнний активіст Павло Кушнір

Дата: 03 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

27 липня у слідчому ізоляторі в столиці Єврейської автономної області РФ Біробіджані після голодування помер 39-річний музикант і антивоєнний активіст Павло Кушнір.

Про це повідомили видання “Вот Так” із посиланням на правозахисницю Ольгу Романову та піаністку Ольгу Шкригунову та видання “Важные истории”.

Павло Кушнір. Джерело: “Вот Так”

Повідомляється, що піаніст оголосив голодування проти війни в Україні та останніми днями відмовився від води. Подробиці смерті поки невідомі.

“Його тіло не витримало”, – зазначила очільниця правозахисної організації “Русь сидящая” Ольга Романова.

Павло Кушнір виріс у Тамбові, закінчив Московську консерваторію імені Чайковського. Упродовж семи років працював солістом Курської обласної філармонії, потім три роки – в Курганській філармонії. 2023 року він став солістом Біробіджанської обласної філармонії. Музикант виступав у філармоніях Свердловської області, Курська, Тамбова, Саратова, Єврейської автономної області та інших регіонів. Він виконував твори Баха, Моцарта, Шопена, Шуберта, Шумана, Мусоргського, Рахманінова, Прокоф’єва, Скрябіна, Шостаковича та інших композиторів. Про нього виходили репортажі регіональних ДТРК.

Паралельно Кушнір видав свою антивоєнну книжку та вів ютуб-канал.

“Він завжди був неординарним і дуже гостро відчував несправедливість. Таких людей дуже мало. Він людина-ідея. Якщо він грав прелюдію і фугу Шостаковича, то всі 24 і в один вечір, коли ще в училищі навчався. Це навіть великі піаністи роблять важко. У всьому йому треба було йти до кінця. Якось, ще коли нам було років по п’ятнадцять, ми посперечалися, що він не прогнеться під систему. І він не прогнувся. Значить, він виграв”, — розповіла його подруга, піаністка Ольга Шкригунова.

Наприкінці травня музиканта затримали співробітниками ФСБ за критику російської військової агресії проти України.

ФСБ нібито знайшла у нього під час обшуку саморобне посвідчення ФБР США. Проти Кушніра порушили кримінальну справу за статтею (ст. 205.2 КК) про публічні заклики до терористичної діяльності через ролики на YouTube із критикою Путіна.

Нагадаємо, в Росії зник співголова правозахисної організації “Меморіал” Олег Орлов, якого з другого разу засудили до ув’язнення в колонії замість штрафу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter