Поліція ідентифікували ще двох окупантів, причетних до воєнних злочинів на Київщині

Дата: 01 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Головне слідче управління Національної поліції повідомило про підозри у порушенні законів та звичаїв війни під час окупації Київщини ще двом російським військовим.

Тексти підозр Артему Дементьєву та Вадиму Кірікову розмістили на сайті Офісу генерального прокурора.

Російські військовослужбовці Артем Дементьєв та Вадим Кіріков, фото з соцмереж

Слідство встановило, що Дементьєв та Кіріков служили в 234 десантно-штурмовому полку 76 десантно-штурмової дивізії  повітряно-десантних військ РФ. У лютому–березні 2022 року саме цей полк окупував та контролював місто Буча.

Сержант Артем Дементьєв обіймав посаду розвідника-снайпера батальйонно-тактичної групи цього полку. Разом з іншими солдатами 4–6 березня він перебував на блокпості на перехресті вулиць Яблунська і Вокзальна біля будинку №217. Орієнтовно в цей час житель Бучі проходив повз них. Він не почув наказу ʺстоятиʺ і продовжив рух вулицею. За це Дементьєв вистрілив у нього з гвинтівки безшумної стрільби ʺВінторезʺ. В результаті прострілив потерпілому ліву гомілку та завдав тілесних ушкоджень середньої тяжкості. 

Крім цього, в один із днів з 23-го по 24 березня озброєний Артем Дементьєв разом з іншими солдатами РФ зайшли до приватного домоволодіння в Бучі. Він наказав усім цивільним, які перебували в будинку, вийти на вулицю і вишикуватись біля воріт для перевірки документів та мобільних телефонів. Під час перевірки запідозрив цивільну жінку в тому, що вона – снайпер. Після цього почав залякувати, робив постріли в землю біля ніг жінки та її родини. 

З 25-го по 26 березня 2022 року Дементьєв у складі групи російських військових увійшли в одну із домівок в місті Буча, де перебували цивільні. Він наказав їм приготувати будівельні рукавиці та повідомив, що незабаром за ними прийдуть. Далі Дементьєв направив зброю на чоловіків і змусив їх йти до будинку по вулиці Центральній. Там на них уже чекав капітан Вадим Кіріков, який обіймав посаду заступника командира 1 повітряно десантного батальйону 234 десантно-штурмового полку. Кіріков наказав цивільним зібрати трупи окупантів, які перебували на лінії зіткнення бойових дій на перехресті вулиць Леся Курбаса та Вокзальної. У разі непокори погрожував розстріляти. Потерпілі пішли на вказане місце, але тіл російських військових не знайшли, тому повернулися назад. 

За скоєне Дементьєву та Кірікову загрожує від 8 до 12 років позбавлення волі. 

Нагадаємо, що нещодавно головне слідче управління Національної поліції України оголосило підозри військовим РФ Євгену Мешалкіну й Артуру Платіцину у порушенні законів і звичаїв війни, зокрема в жорстокому поводженні з цивільним населенням та умисному вбивстві.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter