Омбудсман: Росія не сповістила Україну про смерть оборонця Маріуполя Олександра Іщенка

Дата: 31 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Росія офіційно не сповістила українську сторону про причини та обставини смерті українського військовополоненого Олександра Іщенка, тож Україна звернулася до Червоного Хреста та ООН, щоб ті зафіксували факт загибелі й звернули увагу на умови утримання полонених у РФ.  

Про це розповів Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Омбудсман додав, що також звернувся з терміновим листом до російської уповноваженої з прав людини Тетяни Москалькової, щоб вона розібралася в трагічній смерті військовополоненого і повідомила про обставини й причину смерті Олександра Іщенка.

“Україна вимагає, аби РФ неухильно дотримувалася Женевських конвенцій – надавала необхідну медичну допомогу, створила змішану медичну комісію, аби це дало змогу репатріювати всіх тяжкохворих та тяжкопоранених”, – наголосив Лубінець.

Відповідно до статті 12 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, на Росії лежить повна відповідальність за здоров’я та життя українських захисників, яких вона незаконно судить та утримує на своїй чи підконтрольній їй території.

Керівник пресслужби Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко прокоментував hromadske смерть Іщенка так:  

“У нас є певна інформація, ми її збираємо, і врешті-решт ми зʼясуємо всі причини та обставини, і якщо вони будуть повʼязані не зі станом здоровʼя, а з іншими причинами, то це буде черговим доказом для Міжнародного кримінального суду”, – наголосив Яценко. 

Нагадаємо, що 30 липня цього року донька Олександра Ксенія написала на своїй інстаграм-сторінці, що її батька не стало дев’ять днів тому. За її словами він перебував у полоні вже 22 місяці та мав проблеми зі здоров’ям. До початку повномасштабного вторгнення Олександр працював моряком. Згодом приєднався до територіальної оборони й став на захист Маріуполя. У 2022 році чоловік потрапив у російський полон. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter