Російські пропагандисти змінили методику впливу на жителів окупованих територій – дослідження

Дата: 31 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Російські пропагандисти змінили риторику публікацій, спрямованих на жителів окупованих територій: відтепер вони розповідають не про “погану Україну”, а про “добру Росію”.

Про це розповіли автори дослідження “Вторгнення у свідомість: два роки зловмисницьких інформаційних операцій в Україні та Білорусі” під час презентації в Ukrinform.

Дослідження проводилося громадською організацією “Інтерньюз-Україна” спільно з технологічною кампанією LetsData.

Як пояснила журналістка-аналітикиня ГО “Інтерньюз-Україна” Інна Полянська, відбулася зміна фокуса з негативної наративізації України та її Збройних сил як “нацистів” і “запроданців колективного Заходу” на позитивну наративізацію Росії як потужної держави, яка приносить мир і процвітання, а не воєнні злочини й руйнування.

Щоб просувати цей наратив, росіяни звертаються до різноманітних символів, йдеться в дослідженні. Так, експерти нагадали, що авіаудар армії РФ знищив будівлю драмтеатру в Маріуполі 16 березня 2022 року, тоді загинуло, за різними оцінками, від 300 до 600 людей. Проте російська пропаганда замість роботи з травматичним досвідом використовує руїну не для меморіалізації трагедії, а для спекуляцій про повернення мирного життя і відбудови, наголосила Полянська.

Як приклади вона згадала анонси про відкриття театрального сезону, старт ремонтних робіт, цинічний виступ китайської оперної співачки Ван-Фан на руїнах будівлі з радянською воєнною піснею “Катюша”.

Ще один приклад – музейно-храмовий комплекс “Новий Херсонес”, який росіяни урочисто освятили в окупованому Севастополі 28 липня 2024 року. Так пропагандисти намагаються показати Росію як відбудовницю, пояснила експертка.

Полянська також розповіла, що дезінформаційний контент у телеграм-каналах на територіях, окупованих РФ 2014 року та після, має відмінності.

За її словами, райони, окуповані з 2022 року, – доволі ізольований інфопростір, зосереджений на глорифікації імперських наративів. Але водночас це досить закрите середовище, не пов’язане із загальноросійським контекстом.

Якщо ж говорити про території Донеччини, Луганщини та Крим, окуповані з 2014 року, – це щільне занурення в російський контекст через розгалужену мережу зв’язків. Саме це є однією з основних цілей росіян в інформаційній війні, вважає вона.

Експертка наголосила, що потрібна постійна присутність голосів з окупованих територій в українському інформпросторі та на міжнародному рівні. Це необхідно, щоб окуповані території України “в жодному разі не перетворилися і для решти українців, і для міжнародної спільноти на якихось далеких інших, які вже неминуче занурені в Росію і ментально, і територіально, і географічно”, переконана вона.

Повний текст дослідження можна прочитати тут.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що найпопулярнішим майданчиком для поширення російської дезінформації став месенджер “Телеграм”: на нього припадає 71% публікацій у Білорусі, 94% – в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter