Загрожує безпеці та життю українців: розвідка нагадала про небезпеку поїздок до Росії

Дата: 24 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Поїздки до Російської Федерації становлять небезпеку для життя та безпеки українців, зокрема їх можуть спровокувати на якусь дію або вчинок, що кваліфікуватимуться як злочин.

Про це вкотре нагадали на сайті Служби зовнішньої розвідки України (СЗРУ).

Українців в Росії ретельно обшукують, перевіряють телефони, можуть спровокувати на дії, що кваліфікуватимуться як злочин Джерело: uamedia.eu

З вересня 2023 року українці можуть в’їхати на територію РФ авіатранспортом через московський аеропорт “Шереметьєво”.

Після прильоту до аеропорту громадяни України зазнають фільтраційних заходів – опитування про мету приїзду, особисті дані, політичні погляди, зв’язки із Силами оборони України тощо.

Особисті телефони вилучають для поглибленого аналізу – їх під’єднують до “криміналістичного софту” (Cellebrite UFED, Magnet AXIOM CYBER та інших) для того, щоб вилучити інформацію з телеграму, сигналу, вотсапу та інших месенджерів.

Російські силовики можуть відновити навіть видалені діалоги чи окремі повідомлення, спецслужби роблять з них копію, яку зберігають на своїх ресурсах. Спеціальні програми здатні проаналізувати дані за ключовими словами чи в інший спосіб.

Скопійовану інформацію можуть проаналізувати повторно.

“На цьому етапі є ризик бути затриманим, адже трактування отриманої інформації з телефона може бути непередбачуваним і нести за собою відповідальність у вигляді позбавлення волі”, – йдеться в повідомленні.

За пости, вподобання чи інші вияви схвалення будь-чого українського близько 60% українців, які спробували поїхати до РФ під час дії воєнного стану, депортували без права повторного в’їзду на певний термін. Такі дії можуть вчинятись і без пояснень.

Громадяни України на території Росії підпадають під прискіпливу увагу з боку спецслужб та поліції. Безпідставні зупинення чи затримання можуть відбутися будь-де і за будь-яких умов.

Також українців можуть спровокувати на якусь дію або вчинок, що кваліфікуватимуться як злочин.

Батьки чи опікуни депортованих або незаконно переміщених дітей, які вирішили їх повернути з РФ самотужки, також ризикують потрапити в неприємності чи бути затриманими. До них застосовуються всі описані вище ризики, а також додається ризик нашкодити власній дитині. Тож щодо повернення дітей варто звертатися до державних органів України.

В українській розвідці нагадали, що в РФ немає жодних дипломатичних установ чи консульств, до яких можуть звернутися громадяни України по допомогу. За потреби отримання невідкладної консульської допомоги громадянам України, які перебувають у Росії, треба звертатися на гарячу лінію МЗС +38 044 238 15 88.

Правозахисники закликали українців не їхати на тимчасово окуповані території та утриматися від отримання паспорта громадянина РФ для перереєстрації нерухомості за російськими законами, адже така поїздка становить високі ризики для життя та здоров’я, а будь-які видані органами окупаційної влади документи не мають юридичної сили в Україні та є недійсними.

Натомість правозахисники рекомендують здійснити низку кроків у разі незаконного вилучення нерухомого майна на ТОТ, щоб зафіксувати цей злочин. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter