9,3 мільйона людей, які живуть з ВІЛ, досі не отримують життєво необхідного лікування – звіт ООН

Дата: 23 Липня 2024
A+ A- Підписатися

У всьому світі наразі проживає 39,9 мільйона людей з ВІЛ, але майже чверть з них досі не отримує життєво необхідного лікування.

Про це йдеться в новому звіті ООН про ВІЛ / СНІД, опублікованому UNAIDS.

Фото: MedTour

Так, в ООН кажуть, що рішення, які політичні лідери ухвалять цього року, матимуть вирішальне значення для того, щоб покласти край епідемії СНІДу до 2030 року.

“Хоча кінець епідемії СНІДу перебуває в межах нашої досяжності, у цьому десятилітті, наразі, світ відхилився від плану. Щохвилини одна людина помирає від причин, повʼязаних зі СНІДом”, – кажуть в організації.

Водночас там відзначають позитивні зміни: з 2010 року світ досягнув прогресу в забезпеченні ВІЛ-інфікованих людей ліками, а також у зниженні смертності від СНІДу.

У звіті ООН заявила, що сьогодні світ переживає критичний момент, який визначить, чи виконають світові лідери свої зобовʼязання щодо подолання епідемії СНІДу як загрози громадському здоровʼю до 2030 року.

“Світові лідери пообіцяли покласти край пандемії СНІДу як загрозі громадському здоров’ю до 2030 року, і вони можуть виконати свою обіцянку, але тільки якщо забезпечать необхідні ресурси для протидії ВІЛ і захистять права людини кожного. Лідери можуть врятувати мільйони життів, запобігти мільйонам нових випадків ВІЛ-інфекції та забезпечити, щоб кожна людина, яка живе з ВІЛ, могла жити здоровим, повноцінним життям”, – сказала виконавча директорка UNAIDS Вінні Бяньїма.

У звіті зазначається, що якщо держави “вживатимуть рішучих заходів” для забезпечення фінансування та захисту прав кожної особи, то до 2050 року кількість людей, які живуть з ВІЛ і потребують лікування протягом усього життя, зменшиться до 29 мільйонів. Але якщо вони оберуть неправильний шлях, то кількість людей, які потребуватимуть підтримки протягом усього життя, зросте до 46 мільйонів (у порівнянні з 39,9 мільйона у 2023 році).

ООН також відзначає прогрес у забезпеченні людей, які живуть з ВІЛ, ліками: зараз лікування отримують 30,7 мільйона людей, тобто більшість ВІЛ-інфікованих. Ще 2010 року рівень охоплення лікуванням становив лише 47%. Із 2010 року смертність від СНІДу скоротилася вдвічі – з 1,3 мільйона до 630 тисяч у 2023 році. Однак світ не встигає досягти поставленої на 2025 рік мети – скоротити кількість смертей від СНІДу до показників, менших за 250 тисяч.

Кількість нових ВІЛ-інфекцій знизилася на 39% з 2010 року, зокрема на 59% у Східній і Південній Африці. Однак у трьох регіонах кількість нових випадків ВІЛ-інфекції зростає: це Близький Схід і Північна Африка, Східна Європа та Центральна Азія і Латинська Америка.

В ООН вважають, що гендерна нерівність посилює ризики, з якими стикаються дівчата та жінки, і сприяє поширенню пандемії.

“Рівень захворюваності на ВІЛ серед дівчат-підлітків та молодих жінок усе ще надзвичайно високий у деяких частинах Східної та Південної Африки, а також Західної та Центральної Африки”, – підкреслили у звіті.

Водночас в усьому світі скорочується фінансування необхідних заходів для протидії ВІЛ / СНІДу. У 2023 році загальний обсяг ресурсів, виділених на боротьбу з ВІЛ (19,8 мільярда доларів США), зменшився на 5% у порівнянні з 2022 роком і на 9,5 мільярдів доларів США не дотягував до суми, необхідної до 2025 року (29,3 мільярда доларів США).

“Необхідно збільшити мобілізацію ресурсів, особливо в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, де кількість людей, які живуть з ВІЛ, за прогнозами, майже подвоїться до 2050 року, а також у Східній Європі та Центральній Азії, Латинській Америці, на Близькому Сході та в Північній Африці – регіонах, де фінансування на боротьбу з ВІЛ значно скоротилося”, – додали в UNAIDS.

Раніше ZMINA писала, що незабаром у двох медзакладах у Києві та Львові з’явиться ін’єкційний препарат доконтактної профілактики ВІЛ тривалої дії.

Національна програма з доконтактної терапії дозволяє безоплатно отримувати антиретровірусні препарати людям, які мають високий ризик інфікування ВІЛ. 

Торік загалом програма охопила 13 147 людей (на 4 072 більше в порівнянні з 2022 роком). Нею скористався 41% чоловіків, які мають секс із чоловіками (ЧСЧ), 19% людей, які приймають ін’єкційні наркотики, а також 1% людей, які надають сексуальні послуги за винагороду. 

Нагадаємо, що торік майже 13 тисяч українських пацієнтів отримали позитивний результат тесту на ВІЛ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter