У Росії журналістку “Радіо Свобода” Алсу Курмашеву відправили за ґрати майже на сім років за “фейки про армію”

Дата: 22 Липня 2024
A+ A- Підписатися

У Росії верховний суд Татарстану визнав журналістку Татаро-башкирської служби “Радіо Свобода” Алсу Курмашеву винною в поширенні “фейків” про російську армію й засудив її до шести з половиною років колонії.

Вирок ухвалили 19 липня 2024 року, пише Associated Press.

Журналістка Алсу Курмашева. Джерело: REUTERS

Раніше пресслужба цього ж суду в коментарі “Медіазоні” повідомила, що справа надійшла на розгляд з грифом “таємно”. Судове засідання відбувалося в закритому режимі. 

Президент “Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода” Стівен Капус назвав вирок “глумом із правосуддя”, а єдиний справедливий результат – це негайне звільнення Алсу з в’язниці”.

Нагадаємо, що Курмашева перебувала в СІЗО із середини жовтня 2023 року. Її звинувачують за двома статтями кримінального кодексу Росії, а саме в тому, що вона не подала документи на внесення самої себе до реєстру “іноагентів”, а також у поширенні так званих фейків про російську армію.

За другою статтею кореспондентку звинувачують у розповсюдженні книжки “Ні війні. 40 історій росіян, які виступають проти вторгнення в Україну”, яку редакція Idel.Реалії презентувала восени 2022 року.

Курмашева багато років пише про проблеми нацменшин у Татарстані та Башкортостані, а також висвітлює ініціативи на захист і збереження татарської мови та татарської культури.

Медійниця мешкає в Празі, до Росії за сімейними обставинами приїхала 2 червня 2023 року. Силовики одразу затримали її в аеропорту Казані, відібрали паспорти РФ та США й оштрафували за те, що вона не повідомила про подвійне громадянство. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter