Гранти на навчання у вишах цього року можуть отримати від 20 до 25 тисяч студентів – МОН

Дата: 21 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Нинішнього року гранти на оплату здобуття вищої освіти зможуть отримати від 20 до 25 тисяч вступників з-поміж студентів, зарахованих до вишів на контрактну форму навчання.

Про це розповів заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

Михайло Винницький. Джерело: theukrainians.org

“Дотепер у нас була така чорно-біла система: ти або отримував бюджетне місце, де держава платила 100%, або контракт, де держава нічого не платила. Зараз держава матиме можливість дещо допомогти тим студентам, які складають на нормальному рівні НМТ, але, можливо, не проходять на бюджетні місця”, – сказав урядовець.

Сума одного гранта – 15 або 25 тисяч гривень, уточнив він.

Винницький підкреслив, що вартість навчання на контракті в Україні вже сягає європейських показників, і це створює конкуренцію між українськими і європейськими університетами. Тому грантову підтримку держави можна розглядати, як боротьбу за українського студента.

Він нагадав, що абітурієнти, зараховані на контракт на денну або дуальну форму навчання, які мають понад 150 балів із двох предметів НМТ, зможуть подати заявку на грантове фінансування у розмірі 15 тисяч гривень.

Ті ж, хто має понад 170 балів із двох предметів НМТ, зможуть отримати грант у розмірі 25 тисяч гривень.

Для стратегічно важливих спеціальностей у галузях архітектури, медицини, освіти діють певні коефіцієнти, “і 25 тисяч можуть перетворитися на 37,5 тисячі гривень”, наголосив заступник міністра.

Водночас на ті спеціальності, на які є перенасичений попит, – правники, маркетологи, економісти – гранта 15 тисяч не буде, а лише 25 тисяч.

“Це означає, що для того, аби отримати грант на такі спеціальності, вступник повинен мати мінімум 170 балів”, – зазначив Винницький.

Грант призначатиметься на весь період навчання і його розмір буде змінюватися залежно від індексу інфляції.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що цьогоріч вступники вперше зможуть отримати державний грант для оплати контракту в університеті через застосунок “Дія”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter