У Запорізькій області окупанти розстріляли двох беззбройних українських полонених

Дата: 10 Липня 2024
A+ A- Підписатися

10 липня, у середу, у соцмережах та месенджерах зʼявилося відео, на якому російські військові розстрілюють двох беззбройних українських військовополонених.

Інформацію про вбивство підтвердили в Офісі генерального прокурора.

Скриншот з відео

Так, на відео видно, як, ймовірно, двоє російських військових убивають двох українських захисників, які склали зброю та здалися в полон. У мережі писали, що злочин скоїли на запорізькому напрямку окупанти зі складу 70 мотострілецького полку, який дислокується в Чеченській Республіці.

В Офісі генерального прокурора підтвердили, що знають про цей злочин і вже розпочали розслідування. За даними слідства, росіяни вчинили розстріл у червні 2024 року поблизу населеного пункту Роботине Запорізької області.

“Країна-терорист Росія продовжує демонструвати повну зневагу до закону та базової людської моралі. Ще один доказ цього – відео вбивства російськими військовими двох полонених українських бійців. На записі чітко видно, що захисники України склали зброю та не чинили жодного опору. Окупанти ж цинічно розстрілюють беззбройних людей”, – зазначив генеральний прокурор Андрій Костін.

За цим фактом розпочато кримінальне провадження щодо порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним убивством. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне позбавлення волі.

В Офісі генпрокурора також нагадали, що вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій та кваліфікується як тяжкий міжнародний злочин.

“Ми знаємо, що це не випадковість. Це навмисна політика злочинного режиму кремля зі знищення всього українського. Знайдемо та покараємо всіх причетних: як тих, хто віддав цей злочинний наказ, так і безпосередніх виконавців цього жорстокого злочину”, – додав Костін.

Нагадаємо, що раніше співробітники Головного управління розвідки Міністерства оборони України вже ідентифікували росіян, які брали участь у черговому воєнному злочині – розстрілі українських військовополонених у травні поблизу Роботиного Запорізької області.

На відеозаписі, який оприлюднила розвідка, показано, як четверо українських військових з піднятими руками без зброї здаються в полон. Російські військові змушують їх лягти долілиць, а потім розстрілюють їх упритул.

Зокрема, розвідники називають імена чотирьох російських військових: Дмитра НагорногоТемірлана АбуталімоваЗаура Бекова та Юсупа Імаґазалієва, які командували штурмовим батальйоном та ротами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter