Україна повністю виконає всі 11 вимог Угорщини щодо нацспільнот у межах вступу до ЄС – Стефанішина

Дата: 25 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, яка очолює українську делегацію на переговорах про вступ до Європейського Союзу, підтвердила готовність України виконати 11 вимог Угорщини щодо захисту прав національних меншин.

Про це вона заявила під час свого виступу на першій Міжурядовій конференції щодо вступу України до ЄС 25 червня, пише “Європейська правда”.

Фото: Віталій Носач, РБК-Україна

Стефанішина наголосила, що Україна неодноразово й наполегливо підтверджувала своє прагнення підтримувати добрі відносини із сусідніми країнами, зокрема в питаннях, які стосуються захисту прав національних меншин.

“Зараз ми щиро віддані наміру вирішити та на цій основі повністю втілити 11 питань, порушених, зокрема, угорською стороною, які спрямовані на посилення захисту прав національних меншин, і продовжувати двосторонні консультації з Угорщиною в цьому напрямку”, – зазначила вона.

Віцепрем’єрка каже, що Україна також готова реалізовувати подальші кроки в питанні захисту прав національних меншин, “погоджених у межах діалогу і на основі відповідних угод з Угорщиною, добросовісно і як внесок у взаємне розуміння, довіру та повагу”.

“Очікуємо такого ж внеску для подальшого взаєморозуміння, довіри та поваги від наших партнерів-сусідів”, – підсумувала Стефанішина.

Нагадаємо, на початку червня премʼєр-міністр Денис Шмигаль казав, що після отримання статусу кандидата на членство в ЄС Україна оновила законодавчу базу щодо національних меншин, яка тепер відповідає міжнародним стандартам у галузі прав людини.

Він також уточнив, що за останній рік Верховна Рада ухвалила три закони в галузі політики щодо національних меншин, а також схвалила 10 підзаконних актів для імплементації цих законів.

Крім того, була створена Рада громадських обʼєднань національних спільнот України, яка стала “голосом” 18 національних меншин, що проживають у країні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter