Лише 13% українців проти критики влади під час війни

Дата: 10 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Більшість українців (63%) вважає, що критика окремих дій влади має бути. 

Такі дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології. 

Фото: КМІС

Дослідники опитали 1067 респондентів віком від 18 років, які мешкають у всіх регіонах України, підконтрольних уряду. 

Водночас 63% українців вважають доречною критику окремих дій влади навіть під час війни, все ж 50% з них кажуть, що критика має бути в конструктивних межах, щоб не розхитувала ситуацію в країні. Лише 13% проти критики як такої, а ще 5% не змогли визначитись із відповіддю. 

Ситуація досить подібна на заході, в центрі й на півдні, де більшість (62–66%) вважає, що критика має бути в конструктивних межах або взагалі відсутньою. Водночас на сході ситуація практично паритетна: 49% виступають за конструктивну критику, 47% наполягають на жорсткій безкомпромісній критиці.

Дослідники вивчали питання критики влади в розрізі ставлення до президента Володимира Зеленського. Так, загалом йому довіряють 59% (з них повністю – 21%, радше – 38%), не довіряють – 36% (з них зовсім – 22%, радше – 14%). Цікаво, що лише серед тих, хто зовсім не довіряє Зеленському (нагадаємо, таких 22% серед усього населення), більшість (62%) вважає, що критика має бути жорсткою і безкомпромісною. Водночас навіть серед них третина (34%) упевнена, що критика має бути щонайменше в конструктивних межах.

Уже серед тих, хто радше не довіряє президенту, ситуація змінюється на протилежну, а серед тих, хто довіряє, більшість розглядає лише конструктивну критику або ж повну її відсутність. 

Виконавчий директор КМІС Антон Грушецький, коментуючи отримані дані, каже, що українці переважно займають досить прагматичну та виправдану позицію щодо критики посадовців. 

“Більшість простих українців підтримують конструктивну співпрацю (з елементами здорової критики та без деструктивної агресивності), тому ми передусім закликаємо владу та журналістів / громадських активістів також бути спокійними, виваженими і конструктивними”, – сказав він. 

Нагадаємо, що понад 40% українців відчули погіршення з демократією за президентства Зеленського, а більшість із них вважає винною в цьому владу. 

Фотографія обкладинки: Unsplash

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter