У парламенті спростовують інформацію Міноборони про повістки на ВЛК у “Резерв+”

Дата: 10 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Парламент та уряд не запроваджуватимуть електронних повісток та не скеровуватимуть на військово-лікарську комісію через електронний кабінет.

Про це розповів член Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки й народний депутат Федір Веніславський в інтерв’ю РБК-Україна.

Федір Веніславський. Фото: Верховна Рада України

Ухвалений нардепами закон про мобілізацію набув чинності 18 травня, і, за словами Веніславського, “наразі якихось кричущих проблем з цим законом немає”. 

“Заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко надала нашому комітету статистику, згідно з якою з 18 травня по 3 червня свої дані оновили понад 1,5 мільйона українців. З них 1,3 мільйона зробили це через “Резерв+”, 117 тисяч – через ЦНАПи, 90 тисяч – через ТЦК та СП. Тобто така динаміка дозволяє бути впевненим, що якщо громадяни хочуть, то вони мають усі можливості вчасно оновити свої військово-облікові дані. Тобто динаміка не вказує на необхідність продовження цього строку”, – каже нардеп. 

У Міноборони невдовзі після набуття чинності законом та презентації застосунку “Резерв+” обіцяли, що додадуть туди можливість надіслати електронне скерування на ВЛК, щоб не йти по нього до ТЦК та СП. Веніславський це заперечує. 

“…Електронних повісток через електронні кабінети не буде… Ми не регламентували в законі про мобілізацію можливість направлення через електронний кабінет будь-яких повідомлень чи направлень на ВЛК. Тому з погляду закону направляти на ВЛК через електронні засоби комунікації не можна”, – каже він. 

Веніславський також заперечив, що в парламенті обговорюють можливість продовження терміну оновлення даних для військовозобов’язаних. 

У Міноборони слова нардепа поки не коментували. 

Нагадаємо, що в парламенті хочуть розібратись, як готували “Резерв+”. Річ у тім, що коди, які використали для створення застосунку, були, ймовірно, скопійовані зі шкільної програми, але розроблення програми обійшлося бюджету в понад 3 мільйони гривень. 

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter