Знущання з українських військовополонених на Харківщині: прокуратура почала провадження, а Омбудсман звернувся до ООН

Дата: 03 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Харківська обласна прокуратура розпочала провадження за фактом жорстокого поводження з українськими військовополоненими на Харківському напрямку, а Омбудсман України звернувся до ООН та МКЧХ. 

ZMINA зібрала, що відомо наразі. 

Скриншоти з відео, яке шириться мережею

Так, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець розповів, що мережею шириться відео, на якому російські військові знущаються з українських військовополонених. За попередньою інформацією, це сталося на Харківському напрямку. На відео зафіксовані побиття, приниження, погрози, імітація розстрілу.

“На жаль, таке поводження з українськими військовополоненими – не виняток з правил, а звична тактика для окупантів”, – зазначив Лубінець, наголосивши, що такі дії є порушенням Женевських конвенцій, згідно з якими військовополонені мають право на гуманне ставлення.

Омбудсман також додав, що цей випадок повинен бути зафіксований як черговий доказ порушення міжнародного гуманітарного права Російською Федерацією. Він звернувся з офіційними листами до МКЧХ та ООН, щоб ці організації задокументували факт знущання.

“Це стане черговим доповненням доказової бази для майбутнього трибуналу над злочинцями. Росія не дотримується жодних правил ведення війни й абсолютно не соромиться демонструвати свої жорстокі й антилюдяні дії! Світ має реагувати, аби притягнути Росію до відповідальності, інакше право сили переможе силу права”, – резюмував посадовець.

У прокуратурі розповіли, що наразі правоохоронці вживають заходів, спрямованих на встановлення потерпілих та військовослужбовців ЗС РФ. 

Також розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Нагадаємо, що від початку грудня 2023 року російські військові, ймовірно, стратили щонайменше 15 українських військовослужбовців під час спроби здатися в полон і, можливо, ще шістьох, які здавалися або вже здалися в полон.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter