Понад половину населення світу проживає в країнах із серйозними порушеннями свободи преси

Дата: 05 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Понад 50% населення світу проживає в країні або на території, де ситуація, згідно з Всесвітнім індексом свободи преси за 2024 рік від організації “Репортери без кордонів” (RSF), кваліфікується як “дуже серйозна”.

Водночас менше ніж 8% живуть у місцях, де ситуація є “доброю” або “задовільною”, йдеться на сайті RSF.

Джерело: tsn.ua

Згідно з Індексом свободи преси–2024 рік, ці 50% населення світу проживають у 36 країнах, 2023 року це була 31 країна. Серед них:

  • Індія – 159-те місце зі 180 країн в індексі;
  • Китай – 172-ге місце;
  • Пакистан – 152-ге місце;
  • Бангладеш – 165-те місце;
  • Росія – 162-ге місце.

Усі ці країни провели вибори у 2023 році або в перші кілька місяців 2024-го. Обмеження або спроби обмежити доступ до інформації під час виборів підкреслили рівень пригнічення свободи преси, пояснили в RSF.

Зокрема, у Китаї президента Сі Цзіньпіна переобрали на третій термін у березні 2023 року в країні, яка, за версією RSF, є країною з найбільшою кількістю затриманих журналістів – понад 110.

У Росії нові закони про регулювання російського інтернету перед виборами в березні 2024 року розробили, щоб обмежити доступ до перевірених новин та інформації для понад 140 мільйонів росіян.

У Бангладеші, де в січні 2024 року відбулися вибори прем’єр-міністра, минулого року відзначалися численні випадки насильства проти журналістів, особливо під час демонстрацій, що слугувало сприятливій для уряду атмосфері терору.

У Пакистані під час виборчої кампанії в лютому 2024 року посили цензуру медіа з боку спецслужб, які підозрюються у причетності до вбивств журналістів за кордоном, щоб не допустити до ЗМІ партію колишнього прем’єр-міністра Імрана Хана.

В Індії, де на третій термін претендує прем’єр Нарендра Моді, під час передвиборчої кампанії зріс рівень дезінформаційних кампаній, переслідувань журналістів та обмеження доступу іноземних медійників до країни, пояснили в RSF.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що цьогоріч Україна піднялася на 18 позицій у світовому Індексі свободи преси. Вона посідає 61 місце в рейтингу, який кожного року складає міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” (RSF).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter