Довічне отримав нацгвардієць Андрій Рябчук, який після пережитої “дідівщини” розстріляв п’ятьох людей у Дніпрі

Дата: 23 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Суд визнав винним у порушенні статутних правил взаємовідносин, вбивстві та замаху на вбивство двох і більше осіб, викраденні зброї, дезертирстві, а також порушенні статутних правил вартової служби та незаконному поводженні зі зброєю нацгвардійця Андрія Рябчука. Він розстріляв чотирьох військовослужбовців та одну цивільну жінку на території Південного машинобудівного заводу в Дніпрі у 2022 році. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Як встановили слідчі, Рябчук після призову на військову строкову службу “зіткнувся з неуставними відносинами з боку старших по призову колег”.

Ще під час допиту хлопець розповідав, що вчинив стрілянину нібито на ґрунті психологічного впливу на нього з боку старших солдатів, а тривало все з кінця листопада 2021-го до моменту стрілянини. 

Військові, які служили в частині Рябчука, після трагедії розповідали журналістам, що знали про “дідівщину”, а також про випадки, коли нібито приховували факти самогубства серед військових. За словами одного з нацгвардійців, який попросив не називати його імені, з тих, хто доповідав керівництву про внутрішні конфлікти, знущались. 

“У нас це називався “кіпіш”. Тобто якщо хтось там випив, наприклад, а інші розповіли керівництву, то вважалося, що це “кіпіш”, він “стукач”, могли за це побити, принижували”, – пригадував він. 

Слідчі встановили, що кілька разів Рябчук ставав свідком конфліктів та сварок, про які доповідав керівництву, а тому “в інших військовослужбовців сформувалося до нього негативне ставлення”.

“Після чергової словесної суперечки він вирішив убити тих, хто не поділяв його думок та поглядів. Перебуваючи в кімнаті зберігання зброї, він узяв автомат та набої й почав жорстоко розстрілювати людей. Після розправи обвинувачений захопив автомат, 200 набоїв до нього та намагався втекти”,розповідають детективи. 

У повідомленні Офісу генерального прокурора щодо вироку Рябчука не згадують про те, що він зіткнувся з “дідівщиною”. У ДБР переконують, що засуджений “не мав розладів з психікою і діяв цілковито свідомо”. 

Затримання Рябчука

Засуджений свою провину визнав повністю.

Детективи кажуть, що ведуть слідство й щодо керівництва військової частини, у якій служив засуджений. Воно перебуває на фінальній стадії. 

Нагадаємо, що торік у частині, де служив Рябчук, контрактник Богдан Говорухін нібито наклав на себе руки, втім рідні в цю версію не вірять. Сім’я про смерть дізналася, коли їм зателефонували з військової частини та розповіли, що чоловіку “стало погано… він пішов у бліндаж та застрелився”. 

Батько, який бачив тіло сина, казав, що помітив чимало ушкоджень: зламаний ніс та вуха, синці на обличчі, а також прямокутний синець на руці, ймовірно від приклада автомата. 

Фотографія обкладинки: Нацполіція

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter