Майже половина переслідуваних окупантами за солідарність із Україною кримців – жінки

Дата: 21 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

В окупованому Криму станом на 15 квітня 2024 року зафіксовано 780 випадків надходження матеріалів складених за “дискредитацію збройних сил РФ”, з них у 680 винесено постанову про адмінштраф або справу приєднано до іншої за окремою статтею та винесено сукупне рішення.

Зі всіх постанов 279 (тобто 41%) винесено щодо жінок, решта 401 (59%) – щодо чоловіків, повідомили у Представництві Президента України в АРК.

Джерело: “Радіо Свобода” (архівне фото)

Таким чином, майже кожна друга особа, яка зазнає переслідування в окупованому Криму за солідарність із материковою Україною, а також зазнає тиску, погроз зі сторони окупаційних силовиків, — жінка.

У 24 випадках розгляд матеріалів продовжується. Загалом сукупний розмір застосованих штрафів вже складає щонайменше 21,6 мільйона російських рублів.

У Представництві наголосили на тому, що дедалі більше громадян та громадянок України на окупованому півострові демонструють спротив російському режиму та висловлюють свою підтримку материковій Україні. Цей спротив значно посилився після початку повномасштабного вторгнення.

Щоб придушити його, Росія ще 2022 року ухвалила поправки до кримінального та адміністративного кодексів, що передбачають відповідальність за так звану “дискредитацію збройних сил РФ”. Представництво моніторить відповідні судові рішення в окупаційних реєстрах.

Приводом до незаконних затримань кримців слугують дописи та коментарі в соцмережах на підтримку України, поширення патріотичних українських пісень, української державної символіки, осуд військовослужбовців збройних сил РФ тощо. Показовими є такі випадки.

  • В окупованому селі Грушівка Феодосійського району силовики затримали місцеву вчительку, яка на своїй сторінці в інстаграмі опублікувала державний герб, прапор та гасло “Слава Україні”. Жінку змусили просити вибачення на камеру та звільнили з роботи.
  • В окупованому Судаку затримали місцеву жительку, яка у своїх соцмережах викладала дописи з критикою окупаційних військ та Путіна. Під час незаконного арешту вдома у жінки знайшли прапори та символіку України.
  • Жительку окупованої Ялти затримали за дописи в соцмережах, де та критикувала окупаційну адміністрацію та окупаційні війська.
  • В окупованому Сімферополі незаконно арештували на п’ять діб та оштрафували на 30 тисяч рублів місцеву жительку, яка в соцмережах критикувала окупантів та Путіна, публікувала українську символіку та пісні, висловлювалася на підтримку ЗСУ. Жінку змусили просити вибачення на камеру.
  • Також окупанти незаконно затримали жінку, яка нібито збиралася підпалити релейну шафу на залізничній станції, щоб перешкодити переміщенню військової техніки окупантів. Проти неї порушили кримінальну “справу” за нібито “підготовку терористичного акту”.
  • Так зване “кримське прикордонне управління” спільно з “Центром Е” затримало жінку, яка в соцмережах негативно висловлювалася про Путіна та збройні сили Росії, підтримувала ЗСУ та територіальну цілісність України. Жінку затримали на 10 діб, на неї склали три “протоколи”. Її також змусили просити вибачення на камеру.
  • Окупаційний “суд” оштрафував пенсіонерку з Феодосії на 30 тисяч рублів за публікацію в соцмережах дописів на підтримку ЗСУ та негативні висловлювання проти окупаційного режиму.
  • Трьох жительок Сімферополя незаконно засудили за публікацію пісні “Червона калина” у соцмережах. Одну із затриманих російські силовики змусили просити вибачення та висловлювати підтримку збройним силам РФ під відеозапис.
  • Окупаційний “суд” оштрафував жительку Криму за допис в соцмережах про звільнення Херсона від окупантів. Ці слова росіяни трактували як “дискредитацію” своїх збройних сил і незаконно присудили жінці 30 тисяч рублів штрафу.

Водночас окупанти продовжують переслідувати місцевих жителів та жительок Криму після так званих “виборів” Путіна. Так, в селищі Сімеїз окупаційний “суд” притягнув до відповідальності місцеву жительку, яка на бюлетені написала, що чекає на ЗСУ. А у Сімферополі місцева жителька в знак протесту проти так званих “виборів” залила зеленку в урну для бюлетенів. Проти жінки незаконно відкрили кримінальну справу.

Щодня спротив окупантам демонструють активістки руху “Зла Мавка”, які поширюють патріотичні стікери й листівки в окупованому Криму, ведуть щоденники окупації, поширюють щотижневик зі злочинами окупантів, а також розмальовані купюри з нагадуванням, що Крим – це Україна.

“Вони послуговуються укоріненим жінконенависництвом окупантів, які ніколи не підозрюють, що жінки можуть відігравати активну роль в опорі та наближати перемогу України”, – наголошується у повідомленні Представництва Президента в АРК.

Про інші випадки притягнення жінок до відповідальності за так званою статтею “дискредитація ЗС РФ” в Криму можна прочитати тут.

Нагадаємо, що в минулі роки російські окупанти розповідали про тотальну підтримку протиправної окупації півострова з боку громадян України в Криму, утім, правозахисники та державні органи фіксують дедалі більшу кількість випадків переслідувань кримців за проукраїнську позицію. 

Детальніше про це читайте в матеріалі ZMINA

Від “Жовтої стрічки” до повороту в історії: як посилюється рух спротиву в Криму

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter