Слідчі встановили, хто з місцевих передав братам Мамонам інформацію про поминки у селі Гроза

Дата: 14 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Правоохоронці встановили жителів Грози, які передавали інформацію братам Мамонам про те, коли і де зберуться на поминки за полеглим військовим. Мамонів підозрюють у наведенні ракети на сільське кафе.

Про це сказав керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков, пише “Суспільне”.

Фото: Reuters

“Нам відомі особи з-поміж місцевих мешканців, які надавали підозрюваним братам інформацію. Після ракетного удару деякі з них надавали інформацію про масштаби удару. Їх не затримували, вони співпрацюють зі слідством, надають покази. Підстав для затримання немає”, – сказав Фільчаков.

У коментарі “Суспільному”, очільник прокуратури уточнив, що інформацію Мамонам передавали близько пʼяти людей, але робили це несвідомо, тому проходять у справі як свідки.

Брати Мамони, перебуваючи на території РФ, спілкувалися зі своїми рідними та запитували у них, як справи в селі, де та коли відбуватимуться поминки. Серед загиблих були люди, які спілкувалися з Мамонами, передавали подробиці. Місцеві зрозуміли, що брати Мамони мають стосунок до удару, коли почали телефонувати своїм знайомим і запитувати про наслідки. Ці місцеві під час розмови зрозуміли, що Мамони були обізнані про час та місце поминок.

За словами Фільчакова, слідчі також встановили, хто запустив “Іскандер” на цивільне кафе.

“Можу сказати, що нам відомо, з якої території випустили “Іскандер-М”, який підрозділ здійснив обстріл Грози, відомо місце розташування підозрюваних на території РФ. Слідство працює. Запуск був з території РФ – за попередніми даними, ракетний удар був здійснений з Воронезької області”, – сказав прокурор.

Нагадаємо, що росіяни вдарили ракетою “Іскандер” по приміщенню магазину-кафе 5 жовтня, коли в той момент там проходив поминальний обід за військовим Андрієм Козирем. Він разом із сином Денисом, який загинув унаслідок трагедії, на початку повномасштабного вторгнення став до лав ЗСУ. 

Попри те, що журналісти одразу після трагедії ідентифікували особи більшості загиблих, про що вийшло чимало матеріалів з переліками імен та фото, Росія продовжує брехати в ООН, що била по “скупченню нацистів”. 

Згодом заочно про підозру, зокрема в держзраді, повідомили двом чоловікам з Харківщини, яких слідчі вважають коригувальниками російської ракети по селу Гроза. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter