Катівня в готелі “Орхідея”: омонівцю оголосили підозру у воєнних злочинах

Дата: 09 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Поліція Харківської області оголосила підозру службовцю російського ОМОНу, який викрадав людей у Куп’янському районі та знущався з них у приміщенні готелю “Орхідея”, що в селі Грушівка. Підозрюваний, зокрема, бив потерпілого по голові прикладом автомата та погрожував розстрілом.

Росіянина підозрюють у жорстокому поводженні з цивільним населенням та інших порушеннях законів та звичаїв війни.  

Про це йдеться в повідомленні Офісу генпрокурора.

Підозрюваний – 30-річний Богдан Шамшутдінов з Республіки Комі, поліцейський спецпідрозділу ОМОНу “Зирянин”.

Слідчі встановили, що о сьомій ранку 23 березня 2022 року підозрюваний разом з тридцятьма іншими ще не встановленими російськими військовими вломився на приватне подвір’я в селі Гряниківка. Коли хазяїн будинку вийшов на подвір’я, один з росіян ударив його по голові, через що чоловік упав на землю. Інші військові зав’язали йому скотчем руки, а Шамшутдінов, зокрема, залякував, що розстріляє чоловіка, якщо той спробує чинити опір. 

Поки потерпілий лежав на землі, росіяни обшукували його будинок. Зрештою чоловіку на голову вдягли пакет, посадили в машину та повезли до Грушівки. У машині поряд з потерпілим сидів Шамшутдінов та продовжував погрожувати чоловікові смертю.

Потерпілого привезли до готелю “Орхідея”, у підвалі якого військові РФ облаштували катівню. Чоловіка били та тисли на нього психологічно: росіяни примушували його пристати на їхній бік та назвати імена місцевих активістів та військових.

Поліція встановила, що Шамшутдінов особисто катував утримуваного. Зокрема, він бив чоловіка дерев’яною палкою, гумовим поліцейським кийком та металевою трубою. Катували потерпілого кожні три години з перервами. Через це чоловік не міг спати та оговтуватися від перенесених тортур.

Росіянина підозрюють у незаконному ув’язненні цивільного, нелюдському поводженні з ним та побоях, що підпадає під воєнні злочини – стаття 438 ККУ.

Нагадаємо, раніше Заводський районний суд Запоріжжя засудив до 12 років ув’язнення двох махачкалинських омонівців. Їх визнали винними в катуваннях та жорстокому поводженні з цивільними у Василівському районі Запорізької області.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter