Ще 52 депутати російської Держдуми, які підтримали визнавання псевдореспублік  “ДНР” і “ЛНР”, отримали вирок в Україні

Дата: 22 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

В Україні до 15 років позбавлення волі заочно засудили ще 52 депутатів Державної думи Федеральних зборів РФ, які у 2022 році підтримали визнавання псевдореспублік  “ДНР” і “ЛНР”.

Про це повідомили в Офісі генпрокурора.

Російський поліцейський біля Держдуми, квітень 2022 року. Джерело: AFP / Natalia Kolesnikova

“За публічного обвинувачення Івано-Франківської та Вінницької обласних прокуратур 52 депутати державної думи федеральних зборів РФ визнано винними в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 3 ст. 110 КК України). Вироками судів їм призначено покарання – 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна”, йдеться в повідомленні. 

Як зазначається, у суді прокурори з Вінницької та Івано-Франківської областей довели, що обвинувачені російські депутати 15 лютого 2022 року підтримали незаконну постанову про звернення до президента РФ із проханням визнати “незалежність” самопроголошених “республік” на території України як самостійних, суверенних і незалежних держав.

Крім того, 22 лютого 2022 року вони підтримали ратифікацію “договорів про дружбу, співробітництво та взаємну допомогу” між РФ і так званими”ДНР” та “ЛНР”, чим вчинили умисні дії з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків. 

За інформацією Офісу генерального прокурора, загалом постанову зі зверненням до президента РФ із проханням визнати “ДНР” та “ЛНР” підтримали 417 депутатів держдуми.

У березні 2023 року 20 депутатів Держдуми РФ визнали винними в зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України. Наразі щодо ще 23 російських депутатів обвинувальні акти скеровано до суду. Повний перелік депутатів можна проглянути тут.

Нагадаємо, у липні поточного року суд визнав винними в зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України 18 депутатів Держдуми РФ та заочно відправив їх до в’язниці на 15 років. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter