У Миколаєві затримали чоловіка, який шпигував за аеродромами ЗСУ: йому загрожує 12 років увʼязнення

Дата: 14 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Есбівці затримали ще одного інформатора ФСБ у Миколаєві. На початку повномасштабного вторгнення чоловік виїхав за кордон і почав активно підтримувати збройну агресію РФ та став співпрацювати з російськими спецслужбами. Повернувшись до України в березні 2023 року, він намагався виявити можливі локації військових аеродромів з бойовою авіацією ЗСУ.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

Дистанційну комунікацію з російською спецслужбою він підтримував через “зв’язкових”. Одним з них виявився прокремлівський блогер Сергій Лебедєв (більш відомий під псевдонімом Лохматий), який перебуває в тимчасово окупованому Донецьку та працює на ФСБ. У червні цього року правоохоронці повідомили Лебедєву про підозру в держзраді та нейтралізували мережу його інформаторів на Миколаївщині.

Тож затриманий також був активним користувачем телеграм-каналу Лохматого. Під час листування з блогером він підтримував антиукраїнські наративи та “зливав” відомості про дислокацію Сил оборони на території регіону.

Ці відомості фігурант збирав через особисті контакти та з відкритих джерел. Крім того, він обходив місцевість та приховано фіксував українські об’єкти, а потім “звітував” до ФСБ, надсилаючи інформацію у вигляді тексту та фотографій з прив’язуванням до місцевості.

Есбівці задокументували діяльність російського інформатора і затримали його.

Під час обшуку в нього вилучили мобільний телефон, який він використовував для комунікації з Лебедєвим.

На підставі зібраних доказів фігуранту повідомили про підозру в несанкціонованому поширенні інформації про скерування, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів до України, рух, переміщення або розміщення Збройних сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану

Йому загрожує до 12 років в’язниці.

Нагадаємо, що наприкінці вересня в Миколаєві затримали працівницю місцевого ліцею, яка працювала на підрозділ інформаційно-психологічних операцій головного управління генштабу ЗС РФ (більш відомого як ГРУ).

За вказівкою представника російської воєнної розвідки вона створила та адмініструвала антиукраїнську групу в забороненій соцмережі “Вконтакте”. Там вона публікувала дописи, у яких агітувала приєднати Миколаївщину до складу РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter