Шоу “Супермама” звинуватили в нормалізації насильства над підлітками та жінками

Дата: 19 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

У новому випуску психологічного сімейного реаліті-шоу “Супермама”, який вийшов 17 жовтня, показали історію жінки, яка постраждала від грумінгу – це процес, у якому дорослий створює довірливі стосунки з дитиною чи підлітком задля подальшого емоційного або сексуального насилля.

Про це пише “Wonderzine Україна”. 

Фото: “Супермама”, СТБ

“Супермама” – це програма, у якій щотижня за це звання змагаються чотири жінки. Вони ходять додому одна до одної, знайомляться з дітьми та чоловіками конкуренток, а згодом виставляють бали – від 0 до 10 – у трьох категоріях: виховання дітей, самореалізація, хазяйновитість. Наприкінці шоу ведучий Дмитро Карпачов віддає з мам свої 10 балів і визначає переможницю. 

Так, в одному з останніх випусків, героїня, на імʼя Тетяна, розповіла, що познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком, Віталієм, коли їй було 15 років, а йому – 32. Вона виступала в гурті, де чоловік був продюсером.

За словами жінки, Віталій приділяв їй увагу й дарував дорогі подарунки, хоча на той момент був одружений і мав двох неповнолітніх синів. Тоді їй здавалося, що подарунки є способом турботи про неї як підлеглу, а також позитивно впливають на імідж гурту загалом. Дівчина не мала грошей на одяг, а чоловік купив їй шубу.  

Статеві стосунки у пари почалися, коли Тетяні було 16 років. У випуску, коли вона розповідає про цей досвід, на тлі грає урочиста музика, а також з’являються кадри, на яких зображена сексуальна взаємодія двох людей.

Вона також зізналася, що в дитинстві зазнавала домашнього насильства, тому мріяла швидше зʼїхати з дому.

“Я була по вуха закохана в нього. Мені здавалося, що кращого за нього в житті немає. Коли я потрапила на студію, мені здавалося, що це просто рай. Це інше середовище, і я зачепилася за цей шанс потрапити в інше суспільство”, – сказала Тетяна.

Під час розмови героїнь випуску з Віталієм одна з учасниць шоу запитала у нього, чим його привабила Тетяна у свої 15 років і чи розуміє він, що за стосунки з неповнолітніми передбачена кримінальна відповідальність. У відповідь Віталій заявив, що жінка “все перекручує”.

“На свій захист можу сказати так: коли Тетяна прийшла на прослуховування зі своєю подругою, я зрозумів, що це і є та жінка, з якою я можу прожити все своє життя. Вік не має значення”, – зазначив Віталій.

На слова про те, що сексуальні стосунки дорослого чоловіка з 16-річною дівчиною – це розбещення, Віталій відповів: “Якби всі думали, як ви, то людство вимерло б”.

Тетяна також розповіла, що через щільний гастрольний графік їй було складно планувати народження дитини й вона була змушена виступати вагітною – чоловік запевняв її, що їй не можна йти в декрет чи брати відпустку, оскільки тоді про неї нібито “всі забудуть”.

Крім того, Тетяна розповіла, що мусить щоразу просити гроші в чоловіка, коли їй потрібно щось купити, оскільки той вважає, що фінансами в сімʼї повинен розпоряджатися саме чоловік. Просити кошти доводиться навіть на засоби гігієни.

“Я просила, щоб мені хоча б давали кишенькові гроші, як дитині в школу, за які я не мала звітувати… Я свою зарплатню в очі не бачила. Усі гроші забирав чоловік і розпоряджався ними… Я, можна сказати, виривала зубами ці гроші, щоб він мені їх давав”, – сказала героїня.

Ведучий шоу, психолог Дмитро Карпачов заявив, що така ситуація з фінансами в родині “підтверджує дитячу позицію Тетяни в житті”, а за її поведінкою “найімовірніше, приховане бажання не брати на себе відповідальність і страх не впоратися з проблемами”.

Крім того, Тетяна поділилася, що досі зазнає психологічного насильства з боку чоловіка.

“Це бурхлива реакція підлітка, а не дорослої жінки. Якби Тетяна мала впевнену дорослу позицію, то відмовилася б виконувати ту роботу, до якої її примушує чоловік”, – сказав Карпачов.

Тим часом самі учасниці випуску стали на бік Тетяни. Вони звернули увагу, що стосунки Тетяни й Віталія – нездорові, оскільки “адекватний чоловік” взагалі не вступав би в зносини з неповнолітньою. Цю позицію підтримали користувачі соцмереж, які звинуватили шоу в нормалізації таких стосунків і насильства над жінками.

Зокрема, глядачі та глядачки обурилися висловлюваннями Карпачова, який робив зауваження Тетяні та коментував її поведінку, ігноруючи факти психологічного та економічного насильства над нею.

Нагадаємо, що 28 червня у Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт №9433, що передбачає введення адміністративної та кримінальної відповідальності за надання психологічної допомоги без відповідної освіти або дозволу. Якщо закон ухвалять, це дасть змогу обмежити діяльність псевдофахівців.

Зокрема, до закону пропонують додати визначення психічного здоровʼя та психологічної допомоги, розʼяснити, хто такі психологи, психотерапевти, психіатри й чим вони займаються, а також уточнити, з якою освітою можна працювати у сфері надання послуг з охорони психічного здоровʼя й чим саме займатися.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter