Вбивство Івана Мамчура: до в’язниці відправили спільника кілера з ФСБ

Дата: 12 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Суд визнав винним в умисному вбивстві, вчиненому з корисливих мотивів на замовлення за попередньою змовою групою осіб, а також у незаконному поводженні зі зброєю спільника кілера, який вбив у 2016 році ветерана АТО Івана Мамчура, який тоді працював начальником відділу Рівненського слідчого ізолятора. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора.

Фото: BBC

Івана Мамчура вбили у Рівному 6 вересня 2016 року на шостому поверсі будинку, де він мешкав. У чоловіка стріляли вісім раз. 

Два роки тому за вбивство засудили до 15 років в’язниці агента ФСБ Олега Смородинова. Під час слідства стало відомо, що його завербував російський силовик Максим Живилов у січні-лютому того ж 2016-го. За вбивство обидва отримали 2 тисячі доларів та 300 тисяч рублів. 

Видання The New York Times, яке публікувало великий матеріал про вбивство, розповідало, що Мамчур був у списку з кількох осіб, яких просили знайти російські спецслужбовці. Принаймні троє з них були нібито причетні до керування українськими зенітними системами під час російсько-грузинської війни 2008 року.

Засуджений спільник Смородинова стежив під будинком та дав знати про прихід Мамчура. У суді він своєї вини у вбивстві не визнав.

Окрім позбавлення волі, суд також зобов’язав його сплатити пів мільйона гривень моральної шкоди дружині вбитого. 

Вирок ще не набрав законної сили, тож його можуть оскаржити. 

Нагадаємо, що репортаж про вбивство Мамчура отримав Пулітцерівську премію. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter