“Голос Америки” взяв на роботу російського пропагандиста Гаррі Княгницького: “Медіарух” закликав звільнити його

Дата: 23 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Російська служба телеканалу “Голос Америки” (VoA) прийняла на роботу ексспівробітника прокремлівського ресурсу НТВ Гаррі Княгницького, який займався пропагандою агресивної політики Росії та виправдовував війну проти України.

Українське об’єднання “Медіарух” закликало керівництво VoA звільнити його, пише “Детектор медіа”.

Гаррі Княгницький (ліворуч) і ще один російський журналіст, який працює в Нью-Йорку, Денис Чередов. Джерело: Бюро

У заяві, оприлюдненій медіаорганізацією, нагадали, що НТВ перебуває під санкціями ЄС за “безперервні та узгоджені дії щодо дезінформації та військової пропаганди, легітимізацію російської агресії”.

Під час роботи на російському телеканалі Княгницький особисто займався пропагандою, знімаючи сюжети про російсько-українську війну. Зокрема, демонізував Збройні сили України, як у матеріалі “Геноцид и уничтожение”: жители Донбасса в ужасе от действий украинской армии”. 

Також у своїх сюжетах пропагандист звинувачує Україну у вбивстві власних громадян. Про це йдеться, зокрема, в таких його сюжетах:

“Вслед за Славянском донецкие ополченцы оставили Краматорск”

“Украинские военные бьют по мирным жителям, разговаривающим по телефонам”

Водночас представник НТВ ніколи не згадує про те, що це Росія розпочала війну та напала на сусідню державу, а Україна лише чинить спротив.

У своїх сюжетах Княгницький розповідає про те, що Україна “захоплює” власні міста, згадує про “самооборону” Донбасу, а також Росію, яка доставляє туди “гуманітарну допомогу”.

Сюжети пропагандиста на НТВ нормалізували викрадення українських дітей, легітимізували анексію Криму, виставляли українську Революцію гідності державним переворотом.

Княгницький пішов з НТВ 2017 року, проте на новому місці роботи в американську бюро RTVI спекулював на темі обстрілу та викрадення українських кораблів у Керченській протоці, наполягаючи на тому, що це Україна спровокувала ситуацію.

“Нагадаємо, що перший пункт Місії “Голосу Америки” — виступати авторитетним джерелом новин. Це неможливо, поки в редакції працюють відверті російські пропагандисти. Автори, які пишуть про російську агресію, хоча самі інформаційно сприяли їй у недалекому минулому”, — йдеться в заяві “Медіаруху”.

Українські журналісти закликали “Голос Америки” звільнити Княгницького, провести внутрішнє розслідування, яким чином він зміг отримати посаду, та опублікувати його результати.

Раніше українське англомовне видання Kyiv Post повідомило, що співробітники “Голосу Америки” звернулися до американських конгресменів і закликали керівництво каналу переглянути призначення Княгницького та ще однієї російської кореспондентки Дарії Давидової, якій закидають легітимізацію анексії Криму. 

Заява “Медіаруху” відкрита для підписів. Щоб підтримати її, треба надіслати зголошення на пошту info@detector.media у форматі: Ім’я/Прізвище/Організація(медіа).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter