В Росії мобілізують українців, депортованих з тимчасово окупованих територій

Дата: 26 Січня 2023
A+ A- Підписатися

На території Російської Федерації мобілізують чоловіків, депортованих з тимчасово окупованих територій. 

Про це повідомили у Луганській ОВА.

Російські мобілізовані. Фото ілюстративне з сайту “РИА новости”

Там додають, що саме для такої мобілізації уряд РФ прийняв рішення про видачі російських паспортів за місцем проживання.

За даними ОВА, Росія також вербує ув’язнених громадян України, яких примусово вивезли до російських місць позбавлення волі. Зокрема, в Краснодарі відбувається активне вербування таких осіб до складу приватної військової компанії Вагнера.

В адміністрації кажуть, що найбільш активно закликають до участі у війні проти України людей, які відбувають покарання за тяжкі кримінальні злочини.

Раніше ZMINA розповідала, як мобілізують кримчан та з якими бар’єрами вони стикаються, коли намагаються уникнути участі в бойових діях проти своїх співвітчизників.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter