Матеріали трьох українських медіа стали найкращими за версією Глобальної мережі журналістських розслідувань

Дата: 06 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Журналістські розслідування від Texty.org про вивіз краденого українського зерна через окупований Севастополь “сірими” кораблями до Туреччини, “Слідство.Інфо” про докази воєнних злочинів, які російський військовий залишив у вкраденому телефоні, та “Українська правда” — про заможних українців, яким воєнний стан заборонив залишати країну, під назвою батальйон “Монако” потрапили до найкращих за версією Глобальної мережі журналістських розслідувань (GIJN).

Загалом до переліку потрапило вісім  журналістських розслідувань, які вийшли українською чи російською мовами у 2022 році.

Джерело: GIJN

Журналісти Texty.org знайшли докази того, що Росія краде українське зерно та експортує його через окуповані порти Криму. Для цього розслідувачі зіставили рух кораблів, супутникові зображення та торгову інформацію з відкритих джерел.

Вони з’ясували, що попри широкі санкції щодо російського імпорту, загальний обсяг проданого країною-агресором зерна 2022 року у порівнянні з минулим не змінився. Основні імпортери зерна з Росії, зокрема Туреччина, Єгипет, Ірак, Саудівська Аравія, отримали ще більше цих продовольчих запасів.

Розслідувачі стверджують, що викрадене з України зерно, ймовірно, вивозять із Севастополя на “сірих суднах”, що виходять з порту без вказівки пункту призначення та пливуть із вимкненими маяками стеження.

Водночас GIJN відзначила українську службу BBC, яка відстежила сухопутні маршрути краденого зерна. Видаючи себе за власників зерновозів, журналісти телефонували до компаній-перевізників. Там визнали, що українське зерно потрапляло до окупованих портів Севастополя (Крим) та Бердянська (Запорізька область) у супроводі російських військових.

Журналісти “Слідство.інфо” отримали мобільний телефон, викрадений у жителя села Андріївка, і використала зображення, залишені російським солдатом, щоб ідентифікувати військовослужбовців, ймовірно, причетних до грабежів та розстрілів мирних жителів. Розслідувачі використовували пошук у соцмережах, програми для розпізнавання облич, також брали інтерв’ю в очевидців тощо.

Також власне розслідування подій в Андріївці провели журналісти російського сайту “Важные истории” (IStories). В телефонній розмові вони домоглися від підозрюваного росіянина зізнатися у причетності до вбивства мирного жителя та звинуватити свого командира у відданні незаконних наказів.

Журналісти “Української правди” виявили на Французькій Рив’єрі заможних українців, які попри заборону під час воєнного стану виїхали з країни. Через пошук за допомогою додатку MarineTraffic і особисто відвідавши пристань, команда також виявила розкішні яхти українських “біженців”, які перечікують війну за кордоном. Невдовзі після виходу сюжету Державне бюро розслідувань відкрило кримінальні провадження для з’ясування обставин, за яких кожен із фігурантів сюжету покинув країну, а одного з них уже розшукали для екстрадиції.

Згодом “УП” продовжила серію публікацій про українських VIP-біженців за кордоном у репортажах “Батальйон Монако-2”, “Батальйон Відень” та “Батальйон Відень-2”.

Крім українських, GIJN відзначила ще п’ять розслідувань іноземних журналістів російською мовою.

Так, розслідувачі RISE Moldova та Центру “Досьє” викрили вплив російських спецслужб на молдовських політиків.

На сайті Re:Baltika вийшло розслідування журналістів з Білорусі, Латвії та Естонії про те, як вдається обходити санкції на експорт білоруських нафтопродуктів до Естонії. Виявилося, що заборонену торгівлю допомагає безперешкодно вести проста зміна митних кодів.

Розслідувачі Білорусі, Литви, Латвії, Польщі, Казахстану, Киргизстану дослідили, як Росія та Білорусь попри санкції продавали деревину під виглядом товару з Казахстану та Киргизстану.

Відзначили в GIJN розслідування російського ЗМІ “Проект”, яке наразі працює в екзилі, про стан здоров’я Володимира Путіна, якого постійно супроводжують близько дев’яти лікарів, у тому числі онколог-хірург. 

Нагадаємо, що в грудні 2022 року у Парижі вручили 30-ту щорічну премію за свободу преси від “Репортерів без кордонів”. Її лауреатами стали українські медійники Мстислав Чернов і Євген Малолєтка, іранська журналістка Наргес Мохаммаді та марокканський репортер Омар Раді.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter