Правозахисники звинуватили російського командира Олега Куригіна в обстрілі чернігівської черги за хлібом

Дата: 22 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Правозахисна організація “Truth Hounds” назвала вбивство цивільних у чернігівській черзі за хлібом 16 березня 2022 року воєнним злочином і поклала відповідальність на командира 35-ої окремої гвардійської мотострілецької бригади полковника Олега Куригіна, що входить у 41-шу армію РФ.

Про це йдеться у розслідуванні правозахисників “Хто крайній?”, які відновили послідовність подій інциденту, задокументувавши свідчення очевидців, встановили тип зброї, що застосовувався для атаки, відстежили напрямок та визначила точку ведення
вогню. 

Олег Куригін

Розслідувачі вказують, що вранці 16 березня 2022 року до магазину “Союз” у Чернігові мали привезти хліб. Діти, літні люди, чоловіки і жінки сформували чергу. На той момент місто було майже повністю знеструмлене, а магазини стояли порожніми, тож людей, які чекали на свіжий хліб зібралося чимало.

Близько 9 ранку у чергу влучив снаряд, а через кілька хвилин сталася серія множинних влучань у багатоповерхівки по вул. Генерала Пухова та Доценка.

Із майже  90 осіб, які стояли в черзі загинуло щонайменше 15, а ще 27 отримали поранення.

На переконання Truth Hounds, цей обстріл є воєнним злочином у вигляді невибіркового нападу, а винним у його скоєнні правозахисна організація покладає на командира 35-ої окремої гвардійської мотострілецької бригади (35 ОМСБр, в/ч 41659, м. Алейск) полковника Олега Куригіна.

Опитавши свідків атаки та проаналізувавши залишені снарядами вирви, Truth Hounds дійшов висновку, що вогонь вівся з російських позицій на північний схід від Чернігова.

Залишки снарядів та характер пошкоджень свідчать про те, що артобстріл відбувся із застосуванням РСЗВ “Град” та гаубиць. У вирві, залишеній снарядом, який влучив у чергу за хлібом, документатори Truth Hounds виявили уламки, що зовні дуже нагадують частини боєприпасу гаубичної зброї калібру 152 мм.

Truth Hounds склали перелік усіх військових бригад та полків ЗС РФ, на озброєнні яких є артилерійські установки калібру 152 мм та РСЗВ “Град”, з яких вівся обстріл того дня. Із цього переліку, в день обстрілу на північний схід від Чернігова перебувала лише 35-
та окрема гвардійська мотострілецька бригада, на озброєнні в якої є лише один тип установки калібру 152 мм (СГ 2С19 “МСТА-С”) у кількості 36 штук та лише один тип реактивної системи (РСЗВ “Град”) у кількості 18 штук.

Взявши до уваги технічні характеристики “МСТА-С”, зокрема максимальну дальність стрільби, Truth Hounds проаналізував супутникові знімки території на північний схід від Чернігова. У результаті було виявлено дві позиції, на яких чітко помітно наявність вищевказаної гаубичної установки.

Обидві позиції знаходяться приблизно в 14 кілометрах по прямій від зони влучання — у полі між населеними пунктами Черниш та Стаси (координати: 51.60965, 31.45947) та у полі під лісом південніше попередніх позицій (координати: 51.59571, 31.44649).

Супутникові фото російської військової техніки. Дата знімка: 16.03.2022 Координати: 51.60965, 31.45947

Опитані Truth Hounds жителі навколишніх сіл підтвердили пересування самохідних “МСТА-С” у районі неподалік місця ведення вогню.

Також аналітики Truth Hounds проклали умовні траєкторії польоту снарядів із гаубичних систем, виявлених у полі, поєднавши прямими лініями їхні координати з координатами місця влучання снаряда біля магазину “Союз”. Зіставивши ці траєкторії з уже відомим після аналізу вирви азимутом ведення вогню, виявилося, що траєкторії проходять в межах заданого азимута.

“Отже, можна стверджувати, що снаряд, який влучив у чергу за хлібом було запущено однією з гаубичних установок, що були розміщені в полі за вищевказаними координатами”, – мовиться в повідомленні правозахисників.

Командир 35-ої окремої мотострілецької бригади полковник Олег Куригін народився 6 березня 1977 року у м. Уйське, Челябінської області, Російська Федерація. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter