МОЗ дозволило вакцинувати дітей від 12 років

Дата: 27 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Міністерство охорони здоров’я дозволило щепити проти коронавірусу дітей віком від 12 років. 

Про це повідомили в МОЗ.

Фото: AP

Відповідний наказ міністерство видало ще 13 жовтня, однак відомо про нього стало лише зараз. Рішення ухвалили, посилаючись на висновки Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ), яка й розглядала питання доцільності щеплення дітей.

Члени групи вирішили, що попри незавершеність процесу клінічних випробувань різних вакцин проти ковіду для дітей щеплення цій категорії проводитимуть препаратом Comirnaty від Pfizer / BioNTec, який визнали безпечним. Дві дози вводитимуть з інтервалом 21−28 днів. Водночас, за винятком екстреної вакцинації, дітям слід дотримуватися 14-денного інтервалу між введенням препарату проти ковіду та інших хвороб. 

Дітей із груп ризику в Україні вакцинують з кінця липня, а станом на 26 жовтня щонайменше 13,5 тисяч неповнолітніх уже отримали першу, а 9 тисяч другу дозу вакцини. Для введення препарату батьки або самі діти віком 16–17 років мають звернутися до педіатра або сімейного лікаря. Той видасть скерування, з яким і треба піти до обраного пункту щеплення. 

Вакцинацію проти коронавірусу серед дітей проводять не лише в Україні. Раніше препарати вводили підліткам у Великій Британії, США та Ізраїлі, а в Китаї навіть обговорюють питання вакцинації з трьох років. Творці вакцини BioNTech / Pfizer наразі просять регулювальний орган ЄС дозволити використання препарату для дітей від 5 до 11 років.

Діти в Україні поки не зможуть отримати ковід-сертифікати, бо зробити це можна, лише пройшовши перевірку в застосунку “Дія”, однак неповнолітні не мають такої можливості. 

Нагадаємо, що вже 9,3 мільйона українців отримали хоча б одну дозу вакцини, а 7,1 мільйона – дві. 

Фотографія обкладинки: Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter