МЗС України порадило громадянам негайно залишити територію Афганістану

Дата: 13 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Міністерство закордонних справ України наполегливо порекомендувало громадянам утриматися від будь-яких поїздок до Афганістану, а тим, хто вже перебуває там, негайно залишити територію країни.

Причиною звернення, яке оприлюднили на сайті установи, стала ескалація збройного конфлікту в республіці на тлі виведення американських військ.

Бойовики “Талібану” патрулюють місто Фарах – столицю однойменної провінції Афганістану. Фото: AP/Мохаммад Асіф Хан

У разі загрози життю або здоров’ю, виникнення інших обставин, що вимагають негайного консульського реагування, слід невідкладно звертатися до посольства України в Республіці Таджикистан, до зони відповідальності якого належить Афганістан (телефон гарячої лінії +992 900006520, електронна адреса: emb_tj@mfa.gov.ua) або на цілодобову гарячу лінію МЗС України за номером телефону +38 044 238-16-57, електронна адреса: cons_or@mfa.gov.ua.

Ситуація в Афганістані погіршилася на тлі виведення військ США з країни. Повністю американський військовий контингент має залишити країну до 11 вересня 2021 року.

Владу в Афганістані наразі захоплюють бойовики ультрарадикального ісламістського руху – військової організації “Талібан”, тисячі афганських солдатів втекли в Таджикистан. За  даними на 12 серпня, таліби взяли під контроль 192 округи, столиці кількох провінцій і продовжують наступ.

Канада, США і Велика Британія заявили, що направлять до країни військових для евакуації своїх дипломатичних корпусів.

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес в ефірі Sky News висловив думку про загрозу повернення “Аль-Каїди” після виведення американських військ. Він вважає, що Афганістан рухається в бік громадянської війни.

“Аль-Каїда”, швидше за все, повернеться, вона, безумовно, хотіла б мати середовище такого типу для поширення. Це те, що ми бачимо – повалені держави у всьому світі призводять до нестабільності, загрози нашій безпеці та наших інтересів”, – зазначив він.

На переконання міністра, угода про виведення військ з Афганістану, досягнута експрезидентом США Дональдом Трампом та талібами в Досі в лютому 2020 року, була “помилкою”, яка “підірвала можливості місцевого уряду”. 

Помилковим і таким, що матиме трагічні наслідки, назвав виведення американського військового контингенту колишній заступник командувача силами НАТО в Афганістані Ендрю Леслі в ефірі телеканалу CBC.

Нагадаємо, що військові США увійшли в Афганістан після нападів 11 вересня 2001 року. Це найтриваліша військова кампанія в історії Сполучених Штатів. За час конфлікту на території республіки загинули понад 2,4 тис. американських солдатів й офіцерів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter