У Росії активістку засудили до чотирьох років умовно за роботу “небажаної” організації

Дата: 18 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Суд у Ростові-на-Дону засудив активістку “Відкритої Росії” Анастасію Шевченко до чотирьох років умовно з випробувальним терміном на чотири роки за статтею про роботу “небажаної” організації. 

Про це в телеграмі повідомив адвокат Сергій Бадамшин.

Закон про роботу “небажаних” організацій у Росії діє з 2015 року. Згідно з ним, будь-яка іноземна або міжнародна неурядова організація, визнана “небажаною”, не може працювати на території країни. Окрім заборони для таких організацій відкривати свої філії в Росії, вони також не можуть поширювати будь-які матеріали та організовувати програми, а банки повинні заморозити їхні рахунки. Для громадян РФ, які співпрацюють з такими організаціями, також передбачено санкції.

Шевченко стала першою людиною в Росії, яку звинуватили за цією статтею. Справу проти жінки порушили через організацію політичних дебатів і публікації посту про лекції “Відкритої Росії”. Під домашнім арештом росіянка перебуває з 23 січня 2019 року.

За час судового процесу Шевченко, яка має трьох дітей, втратила старшу доньку Аліну. Дівчина померла в лютому 2019 року, однак її матір не хотіли відпускали з-під арешту та весь день, поки дочка лежала в реанімації, Шевченко допитували силовики. 

З критикою рішення російського суду вже виступили в міжнародній правозахисній організації Amnesty International. 

“Це рішення є пародією на справедливість. Анастасія Шевченко не скоїла жодного злочину. Вона ніколи не мала бути позбавлена ​​волі, оскільки її переслідували лише за мирне здійснення своїх прав людини. Шевченко стала заручницею цинічної, жорстокої та нелюдської системи, єдиною метою якої є придушення, залякування та придушення найсміливіших та найсильніших активістів Росії. І вона тепер матиме судимість”, – зазначила директорка московського офісу Amnesty International Наталя Звягіна.

Фотографія обкладинки: сторінка Шевченко у фейсбуці 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter