За фактом убивства девʼятьох цивільних в окупованій Волновасі прокуратура розпочала розслідування

Дата: 30 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Донецька обласна прокуратура розпочала досудове розслідування справи, яка стосується розстрілу в тимчасово окупованій Волновасі родини, що спала. Внаслідок нападу загинули девʼятеро цивільних, серед яких – двоє дітей. Кримінальне провадження правоохоронці розпочали за фактом порушення законів та звичаїв війни.

Про це повідомляє прокуратура Донеччини. 

Фото: Денис Казанський

Так, під час моніторингу медіапростору прокурори виявили інформацію про вбивство представниками збройних формувань РФ родини в тимчасово окупованому місті Волноваха Донецької області.

За попередніми даними, у жовтні 2023 року до приватного домоволодіння прийшли озброєні окупанти, які вимагали, щоб родина, яка в ньому мешкала, звільнила будинок для проживання одного з підрозділів російської армії. Отримавши від 53-річного господаря відмову, нападники пригрозили членам його сім’ї фізичною розправою та пішли.

А 27 жовтня представники ЗС РФ повернулися до помешкання та, застосувавши вогнепальну зброю, розстріляли всіх девʼятьох членів родини, які на той момент уже спали.

Серед убитих – троє жінок та двоє малолітніх дітей, 2014 й 2018 років народження.

Уповноважений Верховної Ради України Дмитро Лубінець зазначив, що, за попередніми даними, окупанти позбавили життя цілу сім’ю Капканець, яка святкувала день народження та відмовилася віддавати загарбникам власне житло.

“Немає жодних сумнівів, що до цього причетні закривавлені руки росіян. Так само як були виявлені сліди російських катувань у Бучі, Ірпені, Ізюмі та інших українських містах, де були присутні “визволителі”.

Наголошую, що Росія кожного дня порушує права українців на ТОТ, зокрема вчиняючи вбивства. Порушення прав українських громадян припиняться тільки тоді, коли російська армія повністю покине територію України”, – наголосив Омбудсман.

Наразі досудове розслідування триває. Максимальне покарання за цей злочин – довічне позбавлення волі.

Нагадаємо, що в грудні минулого року в окупованому місті Макіївка Донецької області розстріляли ромську сім’ю з восьми осіб, серед яких четверо дітей. Окупаційна влада заявила, що вбивці – звичайні грабіжники і їх нібито вже спіймали, але радник мера Маріуполя Петро Андрющенко припустив, що вбивство – справа рук “вагнерівців”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter